Культурне дозвілля йде на користь чоловікам – дослідники

— 24 травня 2011, 11:16

Походи до арт-галерей та театрів, відвідування концертів - усе це рятує чоловіків від стресу, приносить відчуття щастя та позитивно впливає на здоров'я, виявили норвезькі науковці.

Жінкам же корисніше не споглядати, а самим брати участь у дійствах, де вони можуть проявити свою креативність, повідомляє The Telegraph.

"Результати вказують на те, що застосування культурної діяльності в пропагуванні здорового способу життя та охороні здоров'я може бути виправданим", - зазначив один із авторів дослідження, опублікованого Journal of Epidemiology and Community Health.

Протягом трьох років науковці з Норвезького Університету науки й технології опитали 50797 добровольців. Зокрема їм ставилися питання щодо їхньої культурної та креативної діяльності, а також щодо стану їхнього здоров'я та відчуття задоволення життям.

Респонденти розповідали, як часто вони бувають в музеях, арт-виставках, театрах, кіно, церквах, займаються спортом, співають, танцюють чи грають на музичних інструментах.

Наявність зв'язку між "відвідуванням спортивних заходів" та добрим самопочуттям науковці прослідкували в жінок. Тоді ж як у чоловіків, судячи з відповідей, із міцним здоров'ям більше пов'язана "рецептивна культурна діяльність".

Жінки, які самі беруть участь в якихось творчих заходах, видалися здоровішими за тих, хто цього не робить.

Подібну закономірність дослідники прослідкували й відносно наявності тривоги та депресії - причому виявилося, що більшу користь жінкам приносить безпосередня участь у креативних заходах, тоді ж як щасливі чоловіки радше є глядачами.

Реклама:

Головне сьогодні