Надлишок жирів у раціоні вагітних може загрожувати малюкам смертю - вчені

— 4 червня 2011, 11:43

Майбутнім матусям краще не налягати на жирну їжу. Американські вчені виявили зв'язок між нездоровим харчуванням вагітних жінок та внутрішньоутробною загибеллю малят.

Іще раніше лікарі встановили, практично всі ускладнення - від надлишкової ваги плоду до передчасних пологів - так чи інакше пов'язані з вадами в роботі плаценти.

Науковці ж із Орегонського Університету здоров'я та науки висунули гіпотезу про те, що споживання вагітною жінкою високої кількості жирів здатне збільшувати ризик запалення плаценти та внутрішньоутробної смерті маляти.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Протягом свого дослідження команда вчених спостерігала за двома дюжинами японських макак, які саме чекали на дитинчат.

Одна група мавпочок третину калорій свого раціону одержувала з жирів. Тваринки ж, які перебували на контрольній дієті, споживали жирів уполовину менше.

Спостерігаючи за станом здоров'я макак із першої групи, дослідники помітили, що кров'яне сполучення між маткою та плацентою в них стало слабшим до 56%. Окрім того, вчені помітили ознаки запалення плаценти.

"Це дослідження доводить, що материнське харчування під час вагітності має потужний вплив на розвиток як плаценти, так і плоду", - говорить дослідник Антоніо Фріас.

"Висококалорійна дієта з високим вмістом жирів, яка є звичною для нашого суспільства, негативно пливає на роботу плаценти й може виступати значущим чинником відносно несприятливого завершення вагітності, як то мертвонародження", - наголошує науковець.

Протягом подальших своїх досліджень учені мають намір встановити, як саме висока кількість жирів упливає на кровообіг плаценти, та що потрібно їсти людям та мавпочкам, аби народжувати здорових малюків.

Реклама:

Головне сьогодні