Холера у Маріуполі: її варто було чекати?

У Маріуполі збільшується кількість зареєстрованих хворих на холеру. Так, станом на ранок понеділка лабораторно підтверджено 14 випадків холери і ще 2 - носійства холерного вібріону, повідомляє прес-служба МОЗ.

Як повідомили "Українській правді. Життя" в Державній санітарно-епідеміологічній службі, у носіїв ніяких ознак захворювання не було.

"Вони навіть не знали, що є носіями. Але якщо їх не лікувати, від них можуть заразитись інші люди", - повідомив начальник відділу з організації санітарно-епідеміологічного нагляду при Держсанепідслужбі Володимир Сухачев.

Цих двох осіб було виявлено при обстеженні тих, хто контактував з хворими (загалом їх - 97).

"Але ще оглянуто під час подвірних обходів більше 193 тисяч осіб. З них тільки у 4 виявлено дисфункції кишечника. Цих людей зараз обстежують, їх госпіталізовано", - додав Сухачев. За його словами, холера дуже швидко поширюється, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни.

"Якби ми нічого не робили, то хворих було б вже за 100 тисяч", - зауважив він.

Водночас зараз бактеріологи вже натрапили на "холерний слід": "Із риби селява і стічної води виділяється холерний вібріон О1 серогрупи, біовар Ель-Тор, серовар Огава, який може бути причиною захворювання людей".

Водночас експерт не береться прогнозувати, як далі розвиватиметься ситуація з захворюванням, відтак невідомо, чи може холера з Маріуполя перекинутись і на інші міста України.

"У нас вже більше двох десятків років є вогнища постійного проживання цього ембріону. І кожного року він виділяється з ґрунту, води коли піднімається температура води вище 14 градусів. Тобто тут є певна циклічність у цих підйомах", - прокоментував Сухачев захворювання на холеру в Україні у ХХІ столітті.

У самому Маріуполі пляжі зараз закриті, продаж риби заборонений. Скільки часу це триватиме - невідомо. "Якщо будуть реєструватися поодинокі випадки холери, то пляжі будуть закриті", - сказав Сухачев.

Головний санітарний лікар Сергій Риженко вже заявляв, що спалах холери пов'язаний з вживанням риби, придбаної на ринку 24 травня. Постраждалі готували її вдома. Тепер вони в лікарні і будуть лікуватися близько 21 дня.

Що це за інфекційне захворювання, яке вже другий тиждень лякає українців? Інфекціоністи країни стверджують у коментарі УНІАНу, що якщо піддавати продукти термооброці, уберетись від захворювання можна. І не забувайте ретельно мити руки!

Михайло Андрейчин, голова Асоціації інфекціоністів України, професор Тернопільського медичного університету

Так виглядає холерний вібріон під мікроскопом. Фото з Вікіпедії
"Холера практично не покидала території України. Так само, як і Радянського союзу. Радянська влада стверджувала, що ліквідувала холеру. Потім розкрилися архіви і виявилося, що холера була. Багато разів були спалахи різних масштабів.

Зазвичай холерний вібріон циркулює в природі і час від часу виявляється в водоймах. Основний шлях зараження - через воду, рідше - через харчові продукти. А ще треба врахувати, що в світі з 1961 року триває пандемія холери. Треба не забувати про велику міграцію людей. Це всі умови для того, щоб час від часу холера давала про себе знати.

Я не сумніваюся в тому, що в Маріуполі саме холера. Діагноз встановити не тяжко. Крім типової клінічної картини є ще лабораторні методи підтвердження цього діагнозу. Причому вони достовірні, високооб'єктивні. В історії холери це не таке рідке явище, коли зараження йде від риби. Тут нема нічого унікального.

Пригадаймо 1994-1995 роки, південь України - Миколаївська область і Крим - епідемія холери. Все почалося через те, що споживали кільку, яка табунами запливала у Південний Буг із Чорного моря.

Миколаїв, який стоїть на березі Південного Бугу, користується каналізацією ще царських часів. І всі стічні води не піддавалися ніяким формам дезінфекції і потрапляли в Буг. Зі стічними водами потрапляли і органічні рештки, людські випорожнення і т.д. А риба любить органічні рештки. Так табуни цієї кільки, яка піднімається вверх Південним Бугом, концентрувалися довкола каналізаційних труб, які виходили в річку з міста. А в цей час був спалах холери в Дагестані. І з Дагестану її, очевидно, завезли в Україну.

Джерелом холери завжди є людина. Десь стався викид екскрементів зараженої людини у воду. В воді спожила їх риба і заразилася. Яка кількість риби - невідомо. Яка кількість була відловлена - невідомо.

Якщо санітарна культура висока і люди піддають термічній обробці цю рибу - ніколи не захворіють на холеру. Бо прожарювання і проварювання знищує за лічені хвилини цього мікроба.

Панікувати не варто. Якщо своєчасно діагностувати хворобу і призначити відповідне лікування, то практично всі видужують. До того ж треба здійснити комплекс протиепідемічних заходів, скажімо, заборонити відловлювати рибу з водоймища, яке підозріло на холеру, і її споживати, піддавати їжу термічній обробці, посилити дезінфекцію каналізаційних стічних вод і т. д. Треба обстежити всіх осіб з осередку тих, хто заразився на холеру, так званих "контактних", чи не є серед них вібріононосіїв. З цією хворобою можна боротися"

Георгій Гусаков, головний санітарний лікар Маріуполя

"Все, що відбувається у нас в місті, ми викладаємо на сайт Міністерства охорони здоров'я. Чи ви думаєте, я подаю інформацію дозовано?

Холера - це звичайна кишкова інфекція. Вона не передбачає ніяких протичумних костюмів, ніяких нарядів, масок, протигазів. Тільки вона вимагає дотримання санітарних норм і правил. У нас для цього у лікарів все є.

У нас пляжі патрулює міліція. Завтра посилимо їхні патрулі ще громадськими формуваннями. Встановлюємо загороджуючи знаки, інформаційні щити. Наші санлікарі ходять попереджають людей про те, що будуть застосовуватися штрафні санкції до тих, хто, ризикуючи своїм і чужим здоров'ям, лізе купатися.

Що стосується тих, у кого виявили холеру. Це все окремі люди, один з одним не пов'язані. Одні їли бичків, інші - карасів, але в усіх випадках присутня риба.

Все під контролем у Господа Бога. Але ми робимо все можливе, щоб хвороба не поширювалося і щоб не були задіяні загальні фактори передачі цієї інфекції".

Борис Скачко, фітотерапевт, лікар у третьому поколінні

"Майже кожного року на Азовському морі санстанція висіває збудника холери. Це свідчить про те, що є носій холери в тому регіоні. До того ж створені всі умови для збереження збудника в навколишньому середовищі - тепло і вода.

Ця інфекція фактично передається через воду і заражені продукти.

Риба, особливо в'ялена, чудово зберігає збудника холери, причому достатньо довго. Небезпечна саме сира риба і в'ялена.

Але будь-яка термообробка продуктів для холерного вібріона - це смерть.

Як себе убезпечити. По-перше термічно обробляти продукти перед споживанням. Якщо ви десь у супермаркеті придбали шматок жареної курки, то повинні її вдома добре розігріти, бо не можете достеменно знати, хто і яким руками її торкався.

Те саме стосується води. Не можна пити воду з-під крану. Навіть якщо санстанція там зараз буде хлорувати воду так, що хлор буде стояти у людей не те що в носу, а у вухах.

Крім того, варто вживати продукти, які викликають сильний сокогінний ефект. Наприклад, раніше земські лікарі перед тим, як йти в джерело холери, з'їдали шматок м'яса. М'ясо викликає дуже сильний сокогінний ефект. Підвищується кислотність шлункового соку і холерний вібріон гине у кислоті моментально. Так саме, як і при нагріванні. Гарний сокогінний ефект має вино.

Але все одно треба бути обережним. Небезпека є. Вона латентна. Піди взнай скільки цієї риби у людей на руках? Вони зараз бояться нею торгувати, але ж можуть вийти трохи пізніше".

Маріуполь: холера у голові?

Уже декілька днів триває паніка навколо виявлення холери у Маріуполі. Закривають пляжі та місця громадського харчування, перевіряють моряків, та попереджають про небезпеку деяких продуктів харчування. Втім, місцеві мешканці не розділяють загальної стурбованості проблемою, та вважають, що проблема більше схожа на мильну бульбашку.

У Маріуполі продовжуються пошуки джерела появи захворювання на холеру та здійснюється комплекс превентивних заходів. Так, усіх моряків, що побували протягом останніх 6 місяців у країнах з високим рівнем захворюваності на холеру, обстежують.

Міський голова Маріуполя Юрій Хотлубей зазначив, що є ймовірність, що ситуація з холерою в Маріуполі виникла саме через моряків, які побували у країнах Африки та Азії.

Так, зараз вже подано запит в 29 агентств, які займаються працевлаштуванням моряків за кордон. У вівторок вже буде відомий список маріупольців, у яких будуть взяті проби на холеру.

До речі, за час карантину до Маріуполя прибуло 104 судна. Ні на одному з них носіїв холерних вібріонів виявлено не було.

Крім того, у Маріуполі продовжують активно стежити за підприємствами громадського харчування, розташованих на узбережжі в Орджонікідзівському районі. Уже відомо, що в цьому році будуть функціонувати тільки три.

"Шість підприємств ще не підготовлені до роботи в літній період. По інших зауважень немає", - повідомила завідуюча відділом гігієни харчування міської СЕС Євдокія Маврова.

Торгові об'єкти, розташовані на території міського та Піщаного пляжів, також зараз закінчують підготовку до роботи в літній сезон.

Як зауважили в СЕС, на відміну від лівобережних об'єктів пляжної торгівлі, де замість центральної каналізації обладнані вигрібні ями, підприємства, розташовані в Приморському районі, підключені до центральної каналізації.

"У зв'язку з останніми подіями навколо захворювання холерою, дотриманню санітарних норм і правил ми приділяємо пильну увагу. Будемо контролювати здійснення щоденного вологого прибирання приміщень громадського харчування та дезінфекції", - підкреслила Євдокія Маврова.

Подібні перевірки СЕС буде проводити протягом всього сезону.

Також нещодавно стало відомо, що спеціалісти СЕС почали проведення рейдів по виявленню місць, де реалізуються молочні коктейлі.

Медики пояснюють, що реалізація молочних коктейлів на вулиці у спекотну погоду, може викликати різні кишкові інфекції.

"У місті виявлено випадки захворювання холерою, а продаж у спеку продуктів, які швидко псуються, може тільки сприяти розповсюдженню цього захворювання", - кажуть в СЕС.

У СЕС також зазначили, що до порушників будуть застосовуватися як штрафні санкції, так і відсторонення від роботи, а у повторних випадках справи будуть передані до прокуратури.

Без паніки

Водночас, не можна сказати, що місто накрила паніка. Так, модератор форуму маріупольського сайту 0629.com.ua каже: "Щорічне виявлення холерного вібріону у водах нашого моря зробило маріупільців якщо не спокійними, то точно байдужими до даної проблеми. Вперше цього року дана проблема із галузі охорони здоров'я стала поступово перетікати у галузь політики і розподілу сфер впливу".

Він також зазначає, що "холера - це гроші. Бюджетні та туристичні. Ми навіть із нашим "убогим" відпочинком стаємо комусь кісткою у горлі".

А от користувач крокозябра навпаки. Пише: "Вивели ви мене. От що я вам скажу. У мене у відділенні реанімації знаходяться двоє людей - хлопець (32 роки) та дівчина (29). У обох підтверджений діагноз, класична холера. У хлопця пішли ускладнення, гостра ниркова недостатність, виживе він чи ні - велике-велике питання. Дівчина - більш-менш. Так що не кажіть нісенітниць, що ця хвороба - вигадка. Те, що не договорюють чиновники, за відповідних причин, а точніше те, що вони брешуть - не знижує небезпеки для населення, а навпаки збільшує".

Цей же користувач пише: "Нам лікарям суворо заборонили говорити справжню кількість хворих та справжній діагноз, щоб не поширювати паніку серед населення".

Холе́ра (тут і далі - інформація з Вікіпедії)(від chole - жовч і rheo - течу) - інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами, їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини, супроводжуване зневодненням організму.

Хвороба супроводжується підвищеною проникністю клітинних мембран епітелію слизової оболонки тонких кишок для води і мінеральних солей, протікає при рясному виділенні їх з організму з дуже рідкими випорожненнями, а також блювотними масами, характеризується зневодненням, розладами водно-електролітного балансу, гемодинаміки і функції нирок.

При несприятливих умовах холера швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії, тобто охоплює багато країн, а з часом може досягати світового розповсюдження.

Джерелом інфекції є людина, хвора на холеру та бацилоносії. Xолера розповсюджується через безпосередній контакт з хворими, через воду та харчові продукти. В її розповсюдженні велику роль відіграють мухи. Інкубаційний період триває від 1 до 6 діб. При тяжких епідеміях впродовж перших 2 днів захворювання помирає близько ⅔ хворих.

Зараження холерою відбувається в результаті проникнення холерних вібріонів через рот переважно з інфікованою непрокип'яченою чи нехлорованою водою або через брудні руки при забрудненні їх фекаліями, що містять живих вібріонів.

Значно меншу роль у поширенні холери грають забруднені цими фекаліями молоко й інші харчові продукти. Мають значення і такі фактори, як сезон року (липень-вересень для країн з помірним кліматом при занесенні в них інфекції), температура зовнішнього середовища, у тому числі води в різних, головним чином закритих водоймах.

Реклама:

Головне сьогодні