Багато вагітних палять навмисне, щоб народити меншу дитину - вчені

— 8 липня 2011, 12:40

Паління під час вагітності шкодить розвиткові дитини та наражає її на небезпеку. Між тим дослідники виявили: чимало жінок при надії навмисне не покидають шкідливої звички, аби малюк менше важив і його було б легше народжувати.

Про цю серйозну проблему говорив на щорічній зустрічі Європейського товариства з питань людської репродукції та ембріології говорив професор Саутгемптонського університету Нік Маклон, пише The Telegraph.

"Важливо, аби люди, які вірять у те, що менша дитина означає легші пологи, враховували, для курців зростає ризик ускладнених пологів, так само як і ризик хвороб у подальшому житті в тих, хто народився з малою вагою", - наголошує науковець.

"Паління під час вагітності - це погано не лише для матері та дитини, але й для дорослого, ким стане (ця дитина)", - зазначає він.

Куріння матері заважає надходженню поживних речовин та кисню через плаценту, пояснює лікар. До того ж, на зародок негативно впливають близько 4 тисячі токсинів, що містяться в цигарках.

Маклон та його колеги спостерігали за 50 тисячами вагітностей, аби проаналізувати, як впливає куріння матерів на вагу дитини.

Вони виявили, вага немовлят від матерів, які викурювали більше 10 цигарок на день, була в середньому на 300 грамів нижчою ніж в тих, чиї мами не палили.

Жінки ж, які покинули курити приблизно в момент зачаття, народжують, в основному, здорових дітлахів, як і ті мами, що не палили ніколи.

"Тепер ми можемо надати парам вагомі докази того, що, зробивши над собою зусилля та покинувши курити перед чи невдовзі після зачаття, вони принесуть користь своїй дитині", - каже лікар.

Реклама:

Головне сьогодні