ВІЛ-хворі у Свазіленді їдять коров'ячий послід

— 29 липня 2011, 14:07

У африканському Свазіленді деякі ВІЛ-інфіковані хворі настільки бідні, що вимушені їсти коров'ячий послід перед тим, як приймати ліки.

Як повідомляє Бі-бі-сі, активісти руху проти СНІДу розповідають, що антиретровірусні препарати, які уповільнюють розвиток хвороби, не діють на порожній шлунок. А оскільки більшості хворим немає що їсти, вони змушені ковтати коров'ячий послід, змішуючи його з водою.

"Деякі люди зараз кажуть, що вони припинять приймати антиретровірусні препарати, бо для цього потрібно щось їсти", - розповів один із учасників руху Сіфо Дламіні.

У Свазіленді живе 1,2 мільйона людей, приблизно 230 тисяч з них ВІЛ-інфіковані. Це один із найвищих показників у світі.

Близько 65 тисяч хворих безкоштовно отримують антиретровірусні препарати у державних лікарнях. Однак через фінансову кризу уряд країни може припинити безкоштовне лікування.

Через це у країні пройшли акції протесту - сотні людей зібралися у столиці Мбабане.

"Ми хочемо, аби уряд стримав своє слово і надав пріоритет охороні здоров'я", - заявив організатор мітингу Сіфо Дламіні.

У травні Міжнародний валютний фонд заявив, що Свазіленд переживає "кризу ліквідності". Країна була вимушена звернутися по допомогу до сусідньої Південно-Африканської республіки і значно скоротити бюджетні витрати.

Через фінансову кризу король Свазіленду Мсваті скасував святкування з нагоди 25-ої річниці свого правління.

Свазіленд - остання абсолютна монархія в Африці. Статки короля оцінюють у 200 мільйонів доларів.

У нього 13 дружин, кожна з яких має свій палац. І, як розповідають кореспонденти, усі вони фінансуються із державного бюджету.

Реклама:

Головне сьогодні