Фастфуд руйнує розумове здоров'я підлітків

— 26 вересня 2011, 12:29

У ході досліджень, зроблених в 2005 і 2007 роках, аналізувалися дієти і психічне здоров'я 3 тисяч австралійських хлопчиків і юнаків 11-18 років.

Виявилося, що між якістю харчування і розумовим здоров'ям існує міцний зв'язок: чим правильніше харчувалися підлітки в 2005 році, тим краще було їх психічний стан у 2007-му.

Цей зв'язок зберігалася навіть після того, як до уваги приймалося розумове здоров'я учасників на початку дослідження і чинники на зразок соціально-економічного статусу, куріння та ваги, пише Сompulenta з посиланнам на PLoS One.

У середньому підлітки, чиє харчування за два роки покращилося, продемонстрували також зміцнення психічного здоров'я. Ті ж, хто став харчуватися гірше, зіткнулися з різними розумовими проблемами.

Дослідники підкреслюють: пояснити це змінами в рівні фізичної активності або вазі не можна.

Три чверті психічних недуг починаються до 25 років, а середній вік, коли виникають депресивні розлади, - 13 років. Якщо людина одного разу відчула депресію, дуже велика ймовірність, що вона знову зіткнеться з цієї хворобою.

Вчені вважають, що дієта може бути важливим фактором навколишнього середовища, що впливає на психічне здоров'я в підлітковому віці, коли організм дуже швидко росте і потребує хорошого харчуванні.

Результати роботи свідчать про те, що деякі випадки розвитку депресії можна запобігти, контролюючи дієту тінейджерів.

Вчені також проаналізували, чи має виявлена ними зв'язок зворотню залежність, тобто чи не формуються харчові звички підлітків у відповідь на симптоми погіршення психічного здоров'я. Жодних свідчень такого стану справ знайдено не було.

Реклама:

Головне сьогодні