Худим жінкам завагітніти важче, ніж повним – експерти

— 21 жовтня 2011, 12:59

У цьому переконалися фахівці чиказької клініки Advanced Fertility Center.

Про це повідомляє The Telegraph.

"Інші дослідження вказували на те, що бути надто худою – не є добре для фертильності. В занадто худорлявих жінок не завжди бувають менструації, або ж вони нерегулярні, й це впливає на їхній гормональний стан", - говорить представник клініки Річард Шербан.

"Однак це не повинно було б мати значення для запліднення in vitro, бо ми даємо їм (пацієнткам) гормони, викликаємо в них овуляцію та вилучаємо яйцеклітини. Я був дещо здивований, не очікував таких результатів", - говорить медик.

За період із 2002 до 2009-го року клінікою було проведено 2362 цикли ЕКЗ. Аналізуючи результати, лікарі розподілили пацієнток на три групи. До худорлявих жінок віднесли тих, хто мав індекс маси тіла (ІМТ) 14 – 18, до жінок із нормальною вагою – з ІМТ 19 – 28, із надлишковою – пацієнток із ІМТ 29 – 43.

Виявилося, що з 50 худих пацієнток, які пройшли ЕКЗ, лише 34% вдалося виносити та народити живу дитину.

Із 484 циклів, проведених в жінок із зайвою вагою, стали успішними та закінчилися вдалими пологами 45%.

Нарешті, з 1828 пацієнток зі здоровою вагою або з незначним її надлишком, стати мамами завдяки ЕКЗ вдалося 50%.

Як пояснює гінеколог Ліверпульської жіночої лікарні Чарльз Кінгсленд, організм надто худої жінки може бути нездатен продукувати достатньо гормонів, що відповідають за ендометрій.

"Якщо ІМТ жінки дорівнює 16, це супроводжується проблемами з фертильністю, ЕКЗ не вилікує проблему з фертильністю", - зазначає він.

На думку лікаря, іноді все, що потрібно зробити жінці задля настання бажаної вагітності, це набрати трохи ваги.

Реклама:

Головне сьогодні