Запліднення в пробірці подвоює шанси захворіти на рак – вчені

— 27 жовтня 2011, 15:49

До таких висновків вчені з Нідерландського інституту раку, що в Амстердамі, дійшли в ході дослідження, в якому взяли участь більше 25 тисяч жінок, які свого часу мали проблеми з зачаттям.

Про це пише The Telegraph.

Поява пухлин у подальшому виявилася більш поширеною проблемою в групі пацієнток, що вдавалися до ЕКЗ. Медики пояснюють це впливом гормональних ліків, які змушують жіночий організм виробляти більше яйцеклітин.

Парам, як протягом років намагаються завести дитину за допомогою ЕКЗ, науковці радять робити паузи тривалістю в три або більше циклів, враховуючи небезпеку для здоров'я жінки.

Голландські дослідники розглянули дані щодо 19146 субфертильних жінок, які в проміжку між 1980-м та 1985-м роками проходили процедуру стимуляції яєчників, а також 6006 пацієнток із субфертильністю, які не вдавалися до ЕКЗ.

Станом на 2007-й рік у 77 жінок були виявлені злоякісні новоутворення яєчників, причому 61 жінка належала до тих, у кого було ЕКЗ.

"Наші дані чітко показують, що стимуляція яєчників задля ЕКЗ пов'язана з підвищеним ризиком граничних пухлин яєчників, і цей ризик продовжує лишатися підвищеним навіть більш ніж за 15 років після першого циклу", - говорить професор Флора ван Леювен.

Утім, науковець підкреслює, що ризик захворювання на рак через ЕКЗ все ж лишається "дуже низьким".

У наступному дослідженні візьмуть участь 8 тисяч жінок, які пройшли через ЕКЗ в 1995-2000-му роках.

Реклама:

Головне сьогодні