Дітлахи мають спати в маминому ліжку до 3 років – педіатр

— 28 жовтня 2011, 12:19

Іще сон поряд сприяє зміцненню зв'язку між матір'ю та дитиною, й допомагає в подальшому уникнути проблем із поведінкою нащадка, пише The Daily Mail.

Класичні рекомендації відносно того, що новонародженого слід вкладати в його власне ліжечко, спростовує педіатр з Університету Кейптауну, доктор Нілс Бергман.

Досі вважалося, що існує ризик того, що мати усі сні може ненавмисне травмувати або й задушити маля. Більше того, нещодавнє дослідження, проведене в Британії, довело, що 2/3 випадків раптових дитячих смертей сталися саме тоді, коли малюки спали з мамами.

"Коли діти задихаються, й стається "смерть у колисці", це не тому, що поряд була мати. Це через інші речі: токсичні випари, цигарки, алкоголь, великі подушки та небезпечні іграшки", - не погоджується Бергман.

Під час дослідження педіатр спостерігав за 16 немовлятами, коли вони спали на грудях у своїх матерів, або ж у ліжечках поряд. Моніторинг довів, що серце діточок, які спали окремо, зазнавало втричі сильнішого стресу.

Крім того, їхній сон був переривчастим. Лише 6 із 16 малят спали спокійно, але якість їхнього сну була гірша.

Між тим дослідження на тваринах довели, що стрес та брак сну позначається на розвиткові мозку та призводить до проблем із поведінкою в підлітковому віці.

На думку доктора Бергмана, вплив на мозок гормонів стресу також пов'язаний зі здатністю формувати стосунки в дорослому житті.

Реклама:

Головне сьогодні