Багатодітним матерям менше загрожує інсульт – вчені

— 28 листопада 2011, 14:49

Велика сім’я - безсумнівно, це багато клопотів та хвилювань. Водночас, багато дітлахів можуть мати позитивний вплив на здоров’я своєї мами.

Про це пише The Telegraph.

У дослідженні вчених із Каліфорнійського університету взяли участь 1300 американок. Науковці виявили, що ті з них, хто виховує чотирьох або більше дітей, є менш схильними до розвитку серцево-судинних захворювань.

Багатодітні матусі мають на 50% менше шансів померти від інсульту, переконалися науковці.

Імовірне пояснення цьому дослідники вбачають в високому рівні гормонів, пов’язаних із вагітністю. Можливо, саме вони мають позитивний вплив на судини.

"Механізм, за яким відбувається таке зниження ризику (серцево-судинних захворювань), лишається невідомим, однак, він може бути відображенням більш високої фертильності в здоровіших жінок, ефект від подовженої присутності (в організмі) естрогену чи інших гормонів, що виробляються під час вагітності, посиленням ендотеліальної функції під час вагітності або соціальною підтримкою, яку дає велика родина", - каже головний автор дослідження Марні Джейкобс.

"Психологічні зміни, що їх жінка зазнає під час вагітності, можуть мати довготривалий ефект щодо її здоров’я", - зауважує президент Товариства репродуктивної ендокринології та безпліддя Бредлі Ван Вурхіс.

Для того, щоб виявити справжню причину такої закономірності, вченим знадобляться подальші дослідження. Медики ж застерігають – незалежно від віку й кількості дітей нікому не буде зайвим переглянути свій спосіб життя та подбати про власне здоров’я.

Реклама:

Головне сьогодні