40% випадків раку спричинені способом життя – дослідження
Такі висновки нового дослідження британських учених, опублікованого в British Journal of Cancer, які цитує Бі-бі-сі.
Щороку в Британії виявляють 130 тисяч випадків захворювання на рак. При цьому, згідно з доповіддю британського Центру з вивчення раку Cancer Research, серед чинників ризику на першому місці куріння: воно стало причиною ракових пухлин у 23% пацієнтів-чоловіків і 15,6% хворих жінок.
Наступною за поширеністю причиною онкозахворювань дослідники називають брак свіжих овочів і фруктів у харчуванні. Ця проблема характерна в основному для чоловіків, тоді як для жінок на другому місці - надмірна вага.
Автори доповіді наголошують, що вона стала результатом наймасштабнішого на нинішній день дослідження у цій сфері.
"Багато хто схильний вважати, що рак пов'язаний з поганою спадковістю або виникає без жодних видимих причин, через нещасливу долю", - говорить керівник групи дослідників, професор Макс Паркін.
"Але якщо поглянути на дані, які ми отримали, то стає ясно, що 40% всіх випадків раку залежать від способу життя і їх можна було б уникнути", - каже вчений.
Відтак, щоб захиститися від раку, найкращим рішенням для чоловіків було б кинути курити, їсти більше фруктів і овочів і вживати менше спиртного.
Жінкам учені також радять відмовитися від куріння і стежити за власною вагою.
"Ми не очікували, що для чоловіків саме споживання достатньої кількості овочів і фруктів буде настільки важливим для запобігання захворюванню. І ми також не думали, що для жінок проблема ваги виявиться вагомішим чинником, ніж алкоголь", - розповідає Макс Паркін.
Усього вчені нарахували 14 чинників, які впливають на схильність до ракових захворювань. Усі вони пов'язані з екологією та способом життя.
Третина всіх випадків захворювань на рак у Британії (або близько 100 тисяч) пов'язані саме з курінням, неправильним харчуванням, зайвою вагою і надмірним вживанням алкоголю.
Один з 25 випадків пов'язаний з несприятливими умовами роботи: наприклад, роботою з хімікатами.
Вивчаючи причини виникнення злоякісних пухлин, учені використовували дані про захворюваність на рак у Британії за 15 років: від 1993-го до 2007-го року.
У випадку з чоловіками, онкохвороби були пов'язані переважно з браком фруктів і овочів у харчуванні (6,1%), несприятливими умовами роботи (4,9%), вживанням великих доз спиртного (4,6%), надмірною вагою (4,1%), тривалим перебування на сонці і впливом ультрафіолетових променів (3,3%).
Рак у жінок здебільшого провокують зайва вага і ожиріння (6,9%), інфекції (3,7%), тривале перебуванні на сонці (3,6%), нестача фруктів і овочів у раціоні (3,4%) і алкоголь (3,3%).