З'їсти сирим: як живуть сироїди

На їх новорічному столі не було м'яса та риби, виробів з яєць чи молока. На ньому взагалі не було нічого смаженого, печеного, вареного або якимось іншим чином підданого тепловій обробці.

Сироїди – так називають людей, які їдять усе тільки сирим, у первозданному вигляді.

Однак на їх столі цілком могли бути салати, своєрідні десерти й торти, бо навіть із сирих продуктів можна приготувати чимало смачного й корисного.

"Навіщо так себе обмежувати?", - подумають більшість читачів.

Виявляється, основна мета сироїдів – здоров’я. На відміну, наприклад, від веганів (строгих вегетаріанців), які відштовхуються від моральних принципів, бо відмовляються не лише від продуктів тваринного походження, але й від шкіри й хутра.

Сироїди вважають, що будь-яка теплова або інша обробка вбиває корисні речовини, які містяться в їжі, в результаті чого вона стає "неживою" і не приносить користі організму.

А вилікуватися від багатьох хвороб і просто додати собі сил можна, перейшовши на "живу" їжу в тому вигляді, в якому її створила природа.

Як з'ясувала "Українська правда. Життя", багато сироїдів справді відзначають покращення самопочуття і здоров’я. Але самі ж визнають, що такий спосіб харчування підходить не всім, може призвести до виснаження і навіть до летальних наслідків.

Крім того, не відомі статистичні дані про те, наскільки довше й здоровіше живуть прихильники виключно сирої їжі. Та й серйозної наукової основи ця концепція харчування не має. Тим не менше, на такий експеримент наважується все більше українців.

Що ж їдять сироїди?

В їх рядах теж існують різні "підкатегорії". Найбільш аскетичні з них, фрукторіанці, взагалі харчуються тільки свіжими плодами й ягодами. Але раціон середньостатистичного сироїда більш-менш різноманітний.

Окрім фруктів, ягід, сухофруктів і зелені, сироїди споживають замочені або пророщені бобові – горох або сочевицю, наприклад. Але не квасолю – кажуть, вона в сирому вигляді токсична.

Вони також пророщують злаки – пшеницю, жито, овес.

Дуже цінується гречка (не смажена коричнева, що продається в магазинах, а сира – біло-зеленого кольору). Її можна проростити за добу, а можна просто замочити на кілька годин і їсти. Або після замочування розмолоти в блендері й зробити гречаний суп-пюре.

Основне джерело білків для сироїдів – насіння та горіхи. Їх можна їсти одразу, а можна також замочувати. Із мигдалю навіть роблять так зване "мигдальне молоко" – замочені, а потім дрібно розмелені горіхи заливають водою й проціджують. Виходить справді приємний, майже "молочний" смак.

І, звичайно, сироїди їдять овочі. Для більшості саме вони складають основу харчування. Навіть в зимовий період є досить багато овочів, які можна з'їсти в сирому вигляді: морква, буряк (можна терти в салати й супи), селера, топінамбур, всі види капусти, гарбуз, редька, ріпа.

Дехто їсть сиру картоплю, але вона в такому вигляді досить специфічна. Купувати взимку тепличні огірки-помідори сироїди не рекомендують – може бути більше шкоди, ніж користі.

Усі ці продукти можна комбінувати. Наприклад, сироїдний суп – це змішані в блендері або потерті овочі, зелень і вода. Його можна навіть підігріти, але не вище 40 градусів.

Сироїдні цукерки або халва ліпляться із перетертих сухофруктів, горіхів, насіння, меду й мають багато смачних варіацій. Крем для тістечок і тортів роблять на основі банана чи авокадо.

У грудні в Києві проходив Перший фестиваль сироїдної кухні, де прихильники такого способу харчування обмінювалися досвідом та демонстрували свою кулінарну фантазію.

Були тут і своєрідний салат "Олів'є", і суші, й піцца, і коржики, і навіть святковий торт – і все з сирих продуктів, без застосування термічної обробки.

Приклади з життя

45-річна Любов розповідає, що 11 років була вегетаріанкою, але не вирішила цим своїх проблем зі здоров'ям. А коли перейшла на сироїдіння, стала почуватися значно краще.

"Свіжість, багато енергії, настрій чудовий", - каже вона, додаючи, що відкрила для себе цілий світ страв, які можна приготувати з сирих продуктів.

33-річна Зоя майже на сироїдному харчуванні з весни. Каже, що за цей час не схудла, а навіть набрала вагу, бо стала їсти горіхи й мед.

"Коли перестаєш їсти варене, одразу відчувається емоційний підйом. Немає суму, спадів настрою", - ділиться враженнями вона.

Олена, 45 років, уже 3,5 роки сироїдка. Розповідає, що перші 8 місяців на такому харчуванні в неї були дуже важкі. Сильно схудла, але потім вагу повністю відновила. Під час перехідного періоду постійно відчувала болі, загострення старих хвороб.

Однак за час сироїдіння здоров’я, за її словами, значно покращилося. "У мене були страшенні алергії, я взагалі не їла цитрусових. Шлунок дуже болів. Зараз цього немає", - каже жінка.

Олена розповідає, що через рік сироїдіння родичі примусили її пройти обстеження, яке показало дуже хороші результати. "Трохи гемоглобін знижений, але він у мене завжди такий був. А всі інші показники – лікар сказала, що давно таких не бачила", - говорить вона.

Любов, 35 років, сироїдка близько двох років. Починала таке харчування в Америці, де воно більш популяризоване.

"Мені сподобалося самопочуття – немає важкості після прийняття їжі, враження, що ти такий живий! Навіть кольори почали подобатися яскраві. Стаєш більш життєрадісним, бо життєва сила не йде на перетравлювання їжі", - каже Люба.

Не для всіх

Ведучий фестивалю сироїдної кухні, автор книги про сироїдіння Павло Себастьянович на моносироїдному харчуванні вже 3,5 роки. Моносироїди – це ті, хто за один прийом їжі вживає тільки один вид продукту, не змішуючи.

Він розповів "Українській правді. Життя", що почуває себе чудово і свій спосіб харчування змінювати не збирається. Раніше, каже, були проблеми з печінкою, часто застуджувався. А зміна харчування допомогла цього позбутися. Більше того, так само харчується його дружина й маленька донька.

Павло Себастьянович

Однак, на думку Павла, сироїдіння підходить не всім, а для декого навіть може бути небезпечним.

Він вважає, що переходити на такий тип харчування не варто людям, які звикли їсти дуже багато і при цьому не повнішають і не почувають жодного дискомфорту. "Взагалі, - каже він, - якщо людина їсть усе підряд і задоволена своїм здоров'ям і самопочуттям – навіщо їй сироїдіння?".

Також він застерігає від фанатичного слідування цій концепції харчування тих, хто в результаті неї відчуває виснаження. Наводить приклад дівчини, яка при зрості 173 см довела себе до ваги 39 кг.

Сироїди кажуть, що втрата ваги в перші місяці переходу на таке харчування – річ нормальна, але потім вага має відновитися. "Якщо вага не відновлюється, треба додавати іншу їжу, перш за все, варені овочі", - радить Павло.

Інша справа – очисні кризи, які просто треба перетерпіти. Досвідчені сироїди кажуть, що певний дискомфорт, загострення болів – свідчення очищення організму і з часом минає.

"Моя мама в 74 роки намагалася перейти на сироїдіння. Вона постійно в цей період відчувала біль у шлунку, але потім обстеження показали, що все, навпаки, нормалізувалося, зникла грижа", - розповідає Павло.

Як довго буде продовжуватися дискомфорт – залежить від стану організму на момент початку сироїдіння. У молодих і здорових взагалі ніяких негативних явищ може не бути.

Діти-сироїди

Попри те, що сироїдіння підходить не всім і є, за великим рахунком, експериментом на свій страх і ризик, є чимало батьків, які залучають до нього й своїх маленьких дітей.

Для дітей-сироїдів навіть організували приватний дитячий садок у Нових Петрівцях під Києвом.

5-річний Кирило вже три роки сиромоноїд, як і його мама Діана. За її словами, жодних труднощів при переході на таке харчування хлопчик не відчував, "просто перестав хворіти".

До речі, зараз вона годує груддю другу дитину, 3-місячного Захара. Під час вагітності й годування свого харчування не змінювала. Каже, що в малечі з животиком проблем не було – болів кілька разів, але не більше.

Діана, мама Кирила

Однак до "Української правди. Життя" звернулася бабуся Кирила, Наталя. Її погляд на сироїдіння кардинально відрізняється від доччиного.

Бабуся розповіла, що Кирило у 5 років має зріст 96 сантиметрів і важить лише 13 кілограмів, що є нормою ваги для 2-3 річної дитини.

"Після того, як його перевели на сироїдіння у два роки, він майже перестав набирати вагу", - говорить Наталя. Бабуся дуже переживає за хлопчика і його здоров’я.

"Наш онук постійно голодний. Він просить їсти, а йому відмовляють, мовляв, ти тільки що поїв, або там багато нітратів... При всьому цьому йому дозволяють годувати свого тата нормальною вареною їжею, назви якої він може не знати. Як на мене, так це просто катування", - говорить бабуся.

За її словами, коли мама не бачить, хлопчик дуже просить хліба і солі.

"Нормальна людина не може відмовляти своїй дитині в їжі!. Вважаю, що в зв"язку з таким харчуванням у моєї дочки вже є проблеми з психікою", - каже пані Наталя.

Кирило, 5 років

Вона також стверджує, що до переходу на це харчування онук практично не хворів, тому дивується словам дочки, що він "перестав хворіти".

Однак, за словами Наталі, другий її онук Захар розвивається й набирає вагу нормально, оскільки знаходиться на грудному вигодовуванні.

3-річна Єсенія разом з мамою перейшла на сироїдіння рік і 9 місяців тому. "В перехідний період худла, - розповідає мама, - але вага швидко відновилася. Зараз росте трошки повільніше, ніж до того. Зазвичай діти в цьому віці крупніші".

Єсенія, 3 роки

Щодо самопочуття – говорить, що буває різне, зовсім хворіти дівчинка не перестала, а в перехідний період кашляла ще більше, ніж до того.

Думка медицини

Офіційна дієтологія не визнає не лише сироїдіння, але й взагалі вегетаріанства як постійного способу харчування.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська у коментарі "Українській правді. Життя" зазначила, що тривале застосування ортодоксального вегетаріанства з роками приводить до різкого дефіциту заліза, цинку, кальцію, вітамінів А, В₂, В₁₂, Д, незамінних амінокислот, оскільки вони відсутні у рослинній їжі, або знаходяться у недостатній кількості.

Хоча вміст кальцію, заліза, міді, цинку може бути навіть достатнім, але засвоюваність їх із рослинних продуктів низька, говорить дієтолог.

За її словами, навіть у здорових людей, які виключили із свого раціону всі продукти тваринного походження, можуть розвиватися дисбіоз (порушення балансу мікрофлори кишечника), гіповітаміноз та білкова недостатність.

"Відповідно, строге вегетаріанство, а тим більше, сироїдіння, не можна вважати раціональним харчуванням для дітей, підлітків, вагітних жінок, жінок, які годують немовлят молоком та спортсменів. Так само не може веганство (строге вегетаріанство) забезпечити підвищену потребу в легкозасвоюваному кальції у жінок у період менопаузи, і у літніх людей, високий ризик розвитку остеопорозу", - говорить лікар.

"Ідеальним вважається лактовегетаріанство, але навіть при такому харчуванні може виникнути дефіцит вітаміну В₁₂, якого багато в яйцях та молочних продуктах", - каже дієтолог.

Однак пані Оксана зазначає, що вегетаріанське харчування як короткотривалий курс, може використовуватися при ряді захворювань (наприклад, при подагрі).

Достоїнством вегетаріанства є те, що таке харчування зменшує ризик деяких видів раку кишечника, атеросклерозу, покращує відток жовчі та функцію печінки, попереджує утворення уратних каменів у нирках.

Тому рослинна їжа (овочі, фрукти, ягоди, насіння та горіхи) повинні бути щодня у раціоні - до 75% щоденного раціону, зазначає лікар.

За її рекомендацією, варену їжу потрібно поєднувати зі свіжими овочами, яких повинно бути у 2-3 рази більше.

Цікаво, чи багато українців дотримуються таких пропорцій, особливо в зимовий період?

До речі, відома російська лікар-натуропат, академік, яка успішно лікувала від дуже важких хвороб і сама прожила 95 років, Галина Шаталова рекомендувала раціон, близький до сироїдного, але все ж із тепловою обробкою їжі, хоч і мінімальною.

"Повністю відмовлятися від застосування вогню і переходити на сироїдіння недоцільно, хоча б тому, що теплова обробка не тільки покращує смакові якості тієї ж картоплі, наприклад, або зернових і бобових, але й сприяє їх ферментативній обробці і кращому засвоєнню", - писала вона у своїй книзі "Здоров'я людини".

Смачні ідеї

Та як би там не було, сироїдам можна подякувати за їх кулінарну креативність. Їх рецепти з сирих продуктів можуть стати в нагоді до будь-якого столу, і при цьому принести здоров’ю тільки користь.

Раффаелло

100 г. мигдалю, 100 г. волоських горіхів, 2 банани, 100 г. кокосової стружки.

Перемолоти в блендері волоські горіхи, мигдаль і банани. Зробити з отриманої маси кульки, які обкатати в кокосовій стружці. Поставити в холодильник на годину.

Майонез

200 г. сирого соняшникового насіння, 30 г. хрону, морська сіль (за смаком), вода, 2 столові ложки лимонного соку, ¼ чайної ложки чорного меленого перцю, 2 чайні ложки оливкової олії.

Усе розмолоти в блендері. Можна додавати до салатів, як звичайний майонез, або їсти як закуску.

Банановий торт

Замочений мигдаль, фініки, курага, зелений виноград без кісточок, банани.

Перемолоти мигдаль із фініками в блендері, але не до кашоподібного стану. Викласти отриману суміш на тарілку, як корж, зверху викласти перемелений банановий крем і зверху докласти залишки бананово-фінікової суміші. Прикрасити курагою і частинками винограду.

Авокадне морозиво

2 великих авокадо, 4 столові ложки меду, 3 столові ложки какао-порошку, 2 столові ложки лимонного соку.

Всі інгредієнти перемолоти в блендері до отримання однорідної шоколадної маси. Викласти на тарілку, закрити кришкою і поставити в морозилку. Найсмачніше їсти в напіврозмороженому вигляді.

Фото автора. Рецепти й фото до них із сайту syroe.com

Реклама:

Головне сьогодні