Броколі: продукт для схуднення і оздоровлення

Коли приходить сезон слякоті та сірості, хочеться компенсувати брак сонця та тепла чимось яскравим та радісним. Цим може стати ваше чудове самопочуття, гарний настрій і свіжий вигляд.

І досягнути цього зовсім не важко, потрібно лише щодня включати у свій раціон чудо-капусту – броколі.

Ще 2 тисячі років тому броколі вживали в їжу древні греки. І вже тоді вона рекомендувалась лікарями, як засіб для нормалізації маси тіла, очищення організму і попередження багатьох важких хвороб.

Диво-капуста броколі:

Ремонтує судини
Унікальна речовина сульфорафан, що міститься в броколі стимулює в організмі вироблення особливих ферментів – ензимів, що захищають судини від молекул, що руйнують клітини внутрішньої стінки судин (University of Warwick).

ВІДЕО ДНЯ

Полівітамінізує
Коли Природа створювала броколі, очевидно, вона хотіла вкласти в неї весь набір вітамінів. Суцвіття броколі середніх розмірів – це концентрат найсильніших антиоксидантів: майже 300 мг вітаміну C і половину денної дози β-каротину та селену.

Попереджує виразки та рак шлунку
Відрізняється брокколі одним з найвищих змістів проти виразкового вітаміну U, поступаючись пальмою першості лише спаржі.

Знешкоджує ракові клітини
Відомо, що кожної миті в нашому організмі утворюється величезна кількість патологічних клітин, у тому числі, ракових. Але внутрішня система захисту – імунна система та деякі речовини миттєво вишукують, "відбраковують" та знешкоджують такі клітини.

Сульфорафан, про який йшла мова вище, може не лише попередити, але і зупинити на ранніх стадіях раки молочної залози, матки та простати: він активує “протиракові” гени та блокує гени, що сприяють розвитку злоякісної пухлини, повідомляє журнал PLoS ONE.

Крім сульфорафану, у броколі є сильні антиоксиданти ізотіоціанати, які в комплексі дають дуже сильний антиканцерогенний та протизапальний ефекти (відомо, що хронічне запалення є першим кроком до злоякісного переродження тканин).

А такий поширений рак, як меланома (рак шкіри), на думку японських вчених, може ніколи і не розвинутися, якщо броколі буде частою гостею на вашому столі.

Те саме стосується і раку сечового міхура – напівсира броколі та сік цієї капусти сповільнює прогресування хвороби.

Лікує легені курців
Сульфорафан активізує ген NRF2, що захищає клітини легенів від руйнівного впливу токсинів. При цьому значно знижується ймовірність хронічної обструктивної хвороби легень, яка нерідко стає причиною передчасної смерті курців. Відкриття належить дослідникам з Медичної школи Університету імені Джонса Хопкінса (Балтімор, США).

Попереджує та лікує атеросклероз
Статистика свідчить, що у 50-літньому віці майже у 100% людей є налипання замазкоподібних холестеринових "бляшок", які звужують просвіт судин, сповільнюють протікання крові по ним, створюють загрозу утворення тромбів (інсультів та інфарктів).

Капуста броколі завдяки холіну та метіоніну не дає змоги холестерину «налипати» на внутрішню стінку судин.

Лікує подагру
Щасливий, хто не знає, що таке біль у суглобах та хребті, спричинений подагрою! А за статистикою, ця хвороба зачіпає людей у молодому квітучому віці. Завдяки тому, що у броколі мало пуринових речовин (вони якраз і спричинюють загострення хвороби), відкладаючись у вигляді сечової кислоти у вигляді каменів у нирках, так званих тофусів у суглобах пальців.

Нормалізує роботу щитовидної залози
Кому-кому, а нам, жителям пост-Чорнобиля, відомо, що органом-мішенню, в якому можуть розвинутись різні патологічні стани, є щитовидна залоза. Речовини прогойтрін і гойтрін при нестачі йоду підвищують секреторну активність щитовидної залози, тим самим перешкоджаючи розвитку зобної хвороби.

Однак подібний ефект спостерігається, при вживанні лише ошпарених, напівсирих суцвіть броколі (у вигляді салатів).

Нормалізує вагу
Містячи так багато вітамінів, мінералів, якісних білків та біологічно активних речовин, броколі вкрай бідна на калорії, що робить її суперпродуктом для втрати ваги – всього лише 30 калорій у 100 грамах.

А ніжна клітковина та пектини капусти, потрапляючи у шлунок, створюють об’єм та надають відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься у броколі, пригнічує перетворення вуглеводів в жири і холестерин при надмірній масі тіла та ожирінні.

Детоксикує
Мабуть ви не раз чули це майже магічне слово «детокс», але що воно означає? Справа в тому, що у кожного з нас є так звана система детоксикації організму, коли токсичні речовини, потрапляючи або утворюючись в організмі, хронічно отруюють його, і створюють велике навантаження на основний орган детоксикації – печінку.

Речовина індол-3карбінол, що міститься в броколі, підвищує ефективність роботи систем детоксикації та сповільнює процеси старіння. У лікувальному харчуванні рослинні волокна броколі рекомендують застосовувати як ентеросорбенти в кількості 25 г на добу для фізіологічної детоксикації організму.

Рецепти з броколі

Супчик із броколі для зниження маси тіла
400 г броколі
1 картоплина
1 морквина
1 цибулинка
¼ кореня селери
¼ чайної ложки порошку куркуми
1 варена куряча грудка
Сіль за смаком
Перець чилі на кінчику ножа
Хрусткі тости із висівкового хліба

Ріжемо овочі, кидаємо в окріп, під кришкою, на слабкому вогні варимо хвилин.

Збиваємо у блендері разом із вареною курячою грудкою і куркумою. Вживаємо із теплими хрусткими тостами, намазаними нежирною бринзою або маслом 5 разів на день по невеличкій чашці.

Такий суп прискорює обмін речовин, очищає кишечник та печінку, "підсушує" тіло.

При великому бажанні схуднути, на ньому можна посидіти і 3 дні. Бажано не забувати про фізичну активність.

Макарони з броколі і грибами (рецепт на 2-х)
Пів пачки макаронів із твердих сортів пшениці
400 г броколі
Жменю шампіньйонів
1 маленька цибулинка
1 столова ложка оливкової олії
1 велика столова ложка сметани
Куркума – на кінчику ножа
Базилік – 1 чайна ложка
Перець чорний – на кінчику ножа
Тертий твердий сир
Сіль за смаком

Макарони відварити до стану al dente – тобто ледь-ледь не доварити.

Броколі поділити на суцвіття, залити кип’ятком, посолити, і проварити на слабкому вогні 5 х (не більше, щоб була хрумка).

Спасерувати під кришкою на оливковій олії дуже дрібно нарізану цибулю, коли стане прозора – додати порізані гриби, ще потушкувати, посолити, додати спеції та сметану, довести до кипіння. Змішати із готовими макаронами та броколі. Посипати тертим сиром.

Така страва надасть енергії та сили.

Великий Джордж Бернард Шоу казав, що "немає любові більш щирої, ніж любов до їжі". А якщо це ще і корисна їжа, то ми маємо всі шанси любити довго, до 100 років. Ще краще – більше.

За матеріалами сайту 100rokiv.com.

Фото з Flickr, 100rokiv.com.

Реклама:

Головне сьогодні