Велика кількість онкохворих продовжують палити, не дивлячись на діагноз – вчені

— 24 січня 2012, 10:35

Про це свідчать дані аналізу, проведеного вченими із Массачусетської лікарні загального профілю, які цитує Компьюлента.

Коли у людини виявляють рак, лікарі роблять все можливе, щоб перемогти страшну недугу. Тут важливо все, в тому числі відмова від паління, оскільки шкідлива звичка може негативно позначитися на сприйнятті пацієнтом лікарських препаратів, тобто на виживанні.

Массачусетські фахівці проаналізували дані про 5338 онкопацієнтів. На момент діагностування недуги курили 39% хворих на рак легенів і 14% - на рак кишечника. Через п'ять місяців виявилося, що все ще 14% хворих на рак легенів і 9% на рак кишечника продовжували палити.

Інакше кажучи, після виявлення хвороби продовжувала палити вагома меншість пацієнтів. І хоча хворі на рак легенів частіше були курцями на момент постановки діагнозу і по тому, пацієнти з раком кишечника рідше інших відмовлялися від куріння, вже будучи хворими.

Фактори і характеристики, які прогнозують збереження шкідливої ​​звички, варіюються відповідно до типу онкозахворювання.

Так, хворі на рак легенів, які продовжували палити, як правило, мали страховку Medicare, низький індекс маси тіла, низьку емоційну підтримку, не проходили хіміотерапію, не переносили хірургічних операцій, страждали на серцеві хвороби і в певний період викурювали дуже значну кількість сигарет.

Пацієнти з раком кишечника, не позбавившись від пристрасті до тютюну, частіше були чоловічої статі, мали незакінчену освіту, не були застраховані, не піддавалися хірургічним операціям і колись теж нещадно палили.

Реклама:

Головне сьогодні