Лише 30% хворим українцям роблять операції на серці

— 24 січня 2012, 16:51

Про це свідчать порівняльні дані фактичної кількості зроблених за рік операцій з розрахунковими показниками потреби, повідомляє прес-служба Національної академії медичних наук України у вівторок.

Як зазначається з посиланням на Асоціацію серцево-судинних хірургів України, забезпечення потреби в коронарографіях складає лише 0,4%.

Велика кількість гострих інфарктів та високий рівень смертності від них є відображенням цього показника. Також недостатньо розвинена служба екстреної кардіохірургічної допомоги.

Останніми роками смертність від серцево-судинних захворювань склала 66% від усіх смертельних випадків в країні. Кількість хворих з ішемічною хворобою серця зростає щорік (понад 6 мільйонів випадків у 2011 році). Гострий інфаркт міокарда – 34400 хворих щороку, з яких кожен третій помирає.

Серцево-судинні захворювання призводять до первинної інвалідизації працездатного населення в 33% випадків. В той самий час спостерігається низька активність кардіологів, які не направляють хворих на консультацію в кардіохірургічні центри.

В Україні працюють 24 кардіохірургічні центри в усіх регіонах України, які виконують понад 17 тис. операцій щороку.

Найбільш активними і прогресуючими центрами України є Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії центр, Міський центр серця, академічний Інститут невідкладної та відновної хірургії ім. В.К. Гусака (м. Донецьк).

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні