Тест

14 артеріє-очисних продуктів

Ми не раз чули, що всі хвороби "від нервів", але крім нервів існують ще і судини, які, якщо вони здорові, зберігають надовго наше здоров’я і життя.

Існують продукти, вживання яких запобігає розвитку атеросклерозу, зменшує запалення судин та відкладення в них атеросклеротичних бляшок. Ось вони.

Авокадо

Спробуйте хоч раз в тиждень замість масла (вже не кажу про майонез) на бутерброд, використовувати тонкі скибочки авокадо.

Дослідження, проведене вченими в Мексиці виявили, що у людей, які їдять авокадо щодня протягом одного тижня, у середньому на 17 % знижується рівень загального холестерину крові, за рахунок "поганого", і, навпаки – збільшується "хорошого". Якщо смак такого бутерброду вам не до вподоби, наріжте цей екзотичний овоч у салат.

Цілі зерна

Клітковина (харчові волокна), яка міститься в цілому зерні (цільнозерновий хліб, неочищений рис, вівсяна та гречана крупи і тд.), зв’язує зайвий холестерин та виводить з організму.

Лосось (або інша жирна риба)

Жирна риба, така як скумбрія, оселедець, тунець і лосось наповнені омега-3 жирними кислотами. Вживання жирної риби двічі на тиждень знижує ризик розвитку серцевих захворювань, зменшує запалення і покращує холестериновий обмін.

Спаржа

Спаржа є одним з кращих, природних "очищувачів" артерій – вона містить багато фолатів, які лікують багаторічні запалення судин та знижує артеріальний тиск. Тому це природні ліки, які запобігають утворенню тромбів.

Примітка: варити спаржу лише пару хвилин у підсоленій воді, потім лише збризнути вершковим розтопленим маслом, або оливковою олією. Подавати як гарнір.

Гранат

Гранат містить багато фітохімічних речовин, які мають сильну антиоксидантну активність і захищають слизові оболонки артерій від запалень та ушкоджень. Гранатовий сік стимулює утворення в організмі окису азоту, який розширює судини та покращує рух крові у судинах.

Примітка: або вживайте свіжі гранати, жуючи зернятка, або витискайте сік та розводьте його чистою водою у пропорції 1:1. Але не вживайте готовий консервований "сік", в якому лише невелика частина гранатового соку, втричі більша – яблучного та води, плюс консервант бензойна кислота, синтетичні барвники тартразин, азорубін, індигокармін, екстракти буряка та бузини та цукор.

Броколі

Броколі багата на вітамін К, який необхідний для зміцнення кісток і запобігання відкладенню кальцію у холестеринових бляшках та пошкодженню артерій.

Крім того, у броколі багато клітковини, яка нормалізує кров’яний тиск і рівень холестерину. Вживайте броколі у супах та в якості гарніру. І чим частіше, тим краще.

Примітка: щоб зберегти всі цінні речовини, капусту закладають в окріп, додають сіль і під кришкою на слабкому вогні варять 3-5 хвилин. Правильно відварена капуста повинна бути не м’яка, а злегка хрустіти. Вживати відразу, поливши молочним соусом.

Куркума

Спеція куркума має дуже сильну протизапальну дію, оскільки містить куркумін. Запалення є основною причиною атеросклерозу та подальшого затвердіння артерій. Куркумін сприяє зменшенню жирових відкладень в артеріях, на цілих 26 %.

Примітка: додавайте куркуму у всі перші та другі страви, у тепле молоко, яке ви випиваєте перед сном і т.д.

Хурма

Трохи змініть збите прислів’я про "яблучний день" – щоденне вживання хурми навіть кращий спосіб тримати лікаря подалі від себе.

Дослідження показують – поліфеноли, яких багато у цьому фрукті (має в два рази більше клітковини і більше антиоксидантів, ніж яблуко) можуть зменшити "налипання" холестерину на внутрішні стінки судин.

Спіруліна

Щодня 4500 мг цих синьо-зелених водоростей (зазвичай знаходяться у формі готових таблеток або порошку) знімають хронічний спазм стінок артерій, нормалізують артеріальний тиск та допомагають печінці виробляти "хороший" холестерин, який сповільнює розвиток атеросклерозу.

Журавлина

Дослідження показують, що багата калієм журавлина може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину, а регулярне вживання цих кислуватих ягід може допомогти знизити загальний ризик серцево-судинних захворювань аж на цілих 40 %!

Кава

На думку дослідників Гарвардського університету та університету Нідерландів, люди, які пили більше двох, але не більше чотирьох чашок кави в день протягом 13 років, мали майже на 20% нижчий ризик серцево-судинних захворювань, ніж люди, які вживали її лише час від часу.

Але головним "ключем" одержання користі для здоров’я від кави має бути помірність. Кофеїн є стимулятором, який може викликати тимчасове підвищення кров’яного тиску, який через якийсь час нормалізується, але в надлишку, може призвести до аритмії серця.

Сир

Вірте чи ні, але сир може допомогти знизити кров’яний тиск твій! Недавнє дослідження, з жіночої лікарні (Brigham) і Гарвардської школи громадського здоров’я виявили, що люди, які їдять три порції в день знежирених молочних продуктів, мають більш низький систолічний артеріальний тиск, ніж ті, хто вживає їх менше.

Примітка: останнім часом можна знайти твердий сир та сир фета низької жирності (19-22-25%), правда, на жаль, поки що, іноземного виробництва (польського, наприклад).

Зелений чай

Зелений чай багатий катехінами, сполуками, які знижують засвоєння холестерину. Інший бонус – це може допомогти запобігти онкологічним захворюванням і збільшенню ваги також.

Шпинат

Калій та фолієва кислота, які містяться в шпинаті, допомагають знизити кров’яний тиск, і, згідно з останніми дослідженнями, одна порція шпинату в день може допомогти знизити ризик серцевих захворювань на 11%.

Примітка: в зимову пору свіжий шпинат можна замінити мороженим і додавати його в омлети, салати, пасту.

Це продукти, які лежать на полицях супермаркетів, але часто ми проходимо повз них. Завтра нехай ваш вибір впаде на них. І ваші судини будуть вам вдячні.

За матеріалами 100rokiv.com.

Фото з Flickr (by TulipFleurs, nässelblom & choklad, clickclickwhirr, whologwhy, sweetbeetandgreenbean, consumedithis, Pankajune, AnEyeForTexas, the_klingster, Tracy27, Lady Jayne, Soma.R)