Медики хочуть визнати сором'язливість психічним розладом

— 13 лютого 2012, 11:53

Водночас, тисячі британських і американських учених виступили проти цієї ініціативи, побоюючись, що через неї мільйони людей будуть безпідставно вважатися психічно хворими.

Вище згадані риси характеру запропоновано включити в п'ятий перегляд "Діагностичного і статистичного посібника з психічних розладів" (DSM-V) - основного документа, що визначає тактику діагностики, лікування, дослідження, обліку та страхування психіатричних пацієнтів, пише ТСН.

Цей посібник є основним у США, а також має великий вплив на психіатрію в усьому світі.

Також в нову версію видання планують включити лудоманію (ігроманію) та інтернет-залежність.

Зазначимо, що багато американських психіатрів, а також Британське психологічне товариство виступили проти подібної ініціативи, висунувши відповідну петицію з 11 тисячами підписів.

За словами психіатра Саймона Весселі з Королівського коледжу Лондона у 1840 році американський реєстр включав єдину категорію психічних розладів, до 1917 року їх стало 59, до 1959 - 128, до 1980 - 227, і в поточній версії їх стало 347 .

"Нам дійсно потрібні всі ці ярлики? Напевно, ні. І існує реальна небезпека того, що сором'язливість стане соціальною фобією, у "книжкових дітей" виявлять синдром Аспергера тощо", - наголосив Весселі.

Вчені також висловили побоювання в тому, що зміни в психіатричному керівництві були пролобійовані фармкомпаніями, які бажають отримати прибуток від більшого числа пацієнтів.


Реклама:

Головне сьогодні