Немовлята пам’ятають, що їли їхні мами під час вагітності - вчені

7
22 лютого 2012

Більше того, такими чином харчові вподобання майбутньої мами можуть передатися її синові або доньці.

Про це повідомляє The Telegraph.

Дослідники з European Centre for Taste Science, що в Діжоні, залучили до експериментів 24 немовлят. Причому половина їхніх мам протягом 10 днів перед пологами ласували печивом з анісом.

Учені перевіряли, як реагуватимуть малюки на запах анісу за кілька годин після народження та чотири дні по тому. Вони стверджують, дітки впізнали аромат, і він їм сподобався. Натомість немовлята, що зустрілися з цим запахом уперше, не реагували на нього, або ж кривили личка чи відверталися.

Як пояснює доктор Бенуа Шалль, запах анісу, вочевидь, проходив через носик маляти разом із амніотичною рідиною. Її компоненти стимулюють рецептори та закарбовують спогад про запах у мозкові ще не народженої дитини.

"Зазвичай, коли ми оцінюємо страву, ми говоримо, що це смак їжі, але насправді значною мірою йдеться про запах їжі", - каже науковець

"Коли ви розділите ефекти смаку та запаху, коли в вас грип, і ви скуштуєте хороше вино – воно не має смаку, нічого нема", - зазначає Шалль.

Цікаве відкриття зробили й німецькі науковці. Вони виявили, що люди, народжені до 1992-го року – коли виробники дитячих молочних сумішей перестали додавати до них ваніль – ставши дорослими, лишалися небайдужими до цього аромату.

Дослідники виявили це, запропонувавши піддослідним два види кетчупу, один із яких мав легкий відтінок ванілі. Саме його більше вподобали учасники, народжені до 1992-го року, тоді як молодші обрали звичайний.

Таким чином, заохочуючи жінок, що виношують дитину чи годують грудьми, їсти більше фруктів та овочів, можна "прищепити" малюкам любов до здорової їжі, підсумував Шалль.

powered by lun.ua