Транс-жири – подвійна неприємність для здоров’я

"Їжа, яку організм не перетравлює, з’їдає того, хто її з’їв", - Абу-ль-Фарадж сирійський церковний діяч, письменник і вчений-енциклопедист.

Транс-жири підвищують кількість "поганого" холестерину і зменшують – "хорошого". Транс-жири змінюють структуру клітин і є джерелом серйозних захворювань.

Що таке транс-жири?

Транс-жири з’являються при додавання атома водню до рослинного масла за допомогою процесу, званого гідрогенізацією. Транс-жири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються, і відповідно, не псуються.

При використанні транс-жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Головним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і "легкі масла".

Транс-жири у вашій їжі

Але навіть якщо ви ніколи не купуєте маргарин і "легкі" масла, і впевнені, що застраховані від транс-жирів, на жаль, це не так. Гідрогенізовані жири містяться в багатьох інших продуктах, і можна сміливо стверджувати – вони всюди.

Готові хлібобулочні вироби, такі, як крекери, печива і торти, смажені страви, такі як пончики та картопля-фрі містять транс-жири. Ними рясніють майже всі напівфабрикати – охолоджене тісто, піца, м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети, а також фасовані, готові до вживання продукти – чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн, соуси, майонез.

Так, наприклад, у невеликій упаковці чіпсів 25% всіх жирів є транс-жирами (в ідеалі їх відсоток не повинен перевищувати 1). Ви тільки уявіть собі, що в одній пачці чіпсів до 50% всіх жирів можуть бути транс-жирами!

Стандартна порція картоплі-фрі, приготована на рослинному маслі, містить до 8.2 г транс-жирів. Сильно засмажена риба містить – до 8.0 г. Тому домашня випічка, без використання маргаринів, домашнє повноцінне харчування, в цій ситуації, набуває великої цінності для збереження здоров’я.

Читання етикетки

Як дізнатися, чи містяться транс-жири в продукті? Зверніть увагу на слова "гідрогенізоване" рослинне масло або "натуральне масло з додаванням рослинних олій". Це ще один термін назви транс-жирів.

Незначні кількості транс-жирів зустрічаються в природі в деяких м’ясних та молочних продуктах, але транс-жири в оброблених харчових продуктах, найбільш шкідливі і небезпечні для здоров’я.

Транс-жири і холестерин

Лікарі турбуються про присутність транс-жирів черех їх шкідливий вплив на рівень холестерину – збільшується кількість "шкідливого" (ЛПНЩ) і знижується – "корисного" холестерину в крові (ЛПВЩ). Щоб розібратися в тому, що таке "добрий", а що – "поганий" холестерин, потрібно знати, що існує два різновиди холестерину.

Холестерин – це жироподібна речовина, не розчинна у крові (яка має водну основу). Для того щоб переміщатися по крові, холестерину потрібен "візник", яким є білкові молекули. З’єднуючись, вони утворюють ліпопротеїни.

Під "поганим" холестерином маємо на увазі молекули ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Коли кажуть "хороший" холестерин, то мають на увазі ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ).

Поділ на "погані" і "хороші" пов’язаний з тим, що ці дві групи ліпопротеїнів виконують протилежні функції в організмі.

ЛПНЩ сприяє відкладенню холестерину на стінках судин, збільшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. ЛПВЩ, навпаки, видаляють надлишковий, невикористаний, холестерин з органів і тканин і доставляють його назад в печінку, де він переробляється в жовчні кислоти і потім виводиться з організму. Таким чином, ліпопротеїни високої щільності захищають судини від атеросклерозу.

При дефіциті білка або при надлишку жирів у крові збільшується кількість ЛПНЩ. Це пояснює різкий ріст захворюваності атеросклерозом, наприклад, в економічно розвинених країнах, де переїдання жирів спостерігається повсюдно.

Небезпека транс-жирів

У природі нормальна просторова структура ненасичених жирних кислот відповідає в так званій "цис-формі", тобто коли всі атоми водню при подвійний зв’язку розташовані по один бік від вуглецевого ланцюга.

У процесі гідрогенізації відбувається поломка молекули, і вона перетворюється на "транс-форму", при якій атоми водню йдуть по різні сторони від вуглецевого скелета.

Порушення просторової конфігурації жирної кислоти, перехід її в "транс-форму" – неприродний процес. Новоутворена молекула веде себе в організмі непередбачувано.

При потраплянні у кров, молекули транс-жирів вбудовуються в оболонки клітин – мембрани, витісняючи з них необхідні для організму омега-6 і найбільш цінні омега-3 жири.

При цьому повністю змінюється вся структура клітинної мембрани: вона стає жорсткою і клітина втрачає здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини і виділяти через мембрану продукти життєдіяльності, в тому числі, токсини.

Клітина опиняється в умовах енергетичного голоду, який, у свою чергу, призводить до цілого ряду захворювань: серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічних захворювань, хвороб печінки, нервової системи та ін.

Однозначно доведено, що споживання гідрогенізованих жирів, тобто рослинних жирів, переведених у твердий стан, веде до розвитку атеросклерозу судин. Штучно створені транс-жири в багато разів шкідливіші і небезпечніше, ніж будь-який натуральний тваринний жир (сало, вершкове масло, жир у вершках, сметані, жир м’яса та ін.)

Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Транс-жири ведуть до виникнення ішемічної хвороби серця, до інфарктів та інсультів. Порушується серцевий ритм і збільшується в’язкість крові.

При вживанні гідрогенізованих жирів різко зростає ризик раптової смерті від зупинки серця.

Транс-жири ушкоджують мембрани життєво важливих клітинних структур, зокрема клітин головного мозку і нервових клітин. Вбудовуючись в нервові клітини головного мозку, вони витісняють з мембран вкрай важливі омега-3 жирні кислоти. Мембрани нервових клітин стають жорсткими, інертними, не можуть адекватно сприймати сигнали.

Відповідно, гідрогенізовані жири гальмують роботу головного мозку, що найбільш згубно позначається на здоров'ї дітей і літніх людей. Регулярне споживання гідрогенізованих жирів загрожує передчасним старінням, розвитком старечого недоумства, низьким інтелектом у дітей.

Нервові клітини перестають отримувати повноцінне харчування, у них порушується обмін речовин. Надалі це призводить до серйозних дегенеративних захворювань нервової системи.

У жінок, що захоплюються споживанням транс-жирів, рак грудей зустрічається на 40% частіше, а аналіз взятої у них жирової тканини показує наявність в ній гідрогенізованих жирів.

У чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати. Також відзначається зниження рівня тестостерону та погіршення якості сперми, зокрема утворення аномальних сперматозоїдів.

Транс-жири знижують чутливість клітин підшлункової залози до інсуліну, тим самим, провокуючи розвиток діабету II типу.

Як уникнути транс-жирів?

Численні дослідження світових клінік підтвердили, що вживання транс-жирів призводить до серйозних наслідків для організму. У таких країнах як Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія транс-жири вже заборонені.

При виборі продуктів у супермаркеті завжди потрібно пам’ятати про те, що транс-жири виключно шкодять нашому організму, тому їх необхідно уникати.

Особливо це стосується дитячого і підліткового харчування, коли організм росте і формується. Тому читання етикеток про склад продукту має стати життєвою нормою. Все дуже просто – якщо ми будемо регулярно вживати транс-жири, рано чи пізно організм дасть збій.

Як вивести транс-жири з організму?

Завдяки здатності клітин оновлюватися транс-жири можуть виводитися з організму.

Якщо ви виключите зі свого раціону продукти харчування, в яких містяться гідрогенізовані жири, а замість них збільшите споживання есенціальних омега-3 жирних кислот, тобто тих, які не синтезуються організмом, а можуть надходити тільки ззовні.

Це олії, в яких вміст омега-3 жирних кислот наступний: лляна (58%), гарбузова (1-15%), волоського горіха (40%).

Якщо ж ви звикли вживати соняшникову й оливкову олію, їх слід змішувати з оліями, що містять омега-3 жирні кислоти.

Крім олій, ці кислоти містяться в морській рибі, наприклад, оселедці, скумбрії, лососі, тунці блакитному, ікрі.

Споживаючи їжу, що містить ці масла (не менше 1 чайної ложки на день), ви зможете досягти того, що мембрани всіх клітин будуть мати правильну структуру, що не забариться позитивно позначитися на роботі всього організму.

Бережіть своє здоров’я!

Фото з natural-mors.ru, Flickr, hnb.com.ua

Реклама:

Головне сьогодні