Підступно і Смертельно

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком. Щорічно в усьому світі виявляють 10 мільйонів нових випадків цієї смертельної хвороби, а помирає неї 8 мільйонів пацієнтів.

Щороку в Україні реєструють близько 165 тисяч онкохворих, приблизно 90 тисяч – помирає. Злоякісні новоутворення є причиною понад 15% усіх випадків смерті в Україні, поступаються за цим показником лише серцево-судинні захворювання.

В цілому ж на обліку стоять 960 тисяч онкохворих українців. І їх кількість з кожним роком зростає. Причина – здебільшого екологічні проблеми, а також нехтування власним здоров’ям.

Шанси одужати є – кажуть лікарі. Все залежить від того, на якому етапі хвороби звернутись по медичну допомогу. Це "Українській правді. Життя" засвідчила жінка, якій вдалось подолати рак крові і народити здорову дитину.

На рак "страждає" схід України

Серед чоловіків найчастіше зустрічаються злоякісні пухлини легень, шлунка, шкіри, передміхурової залози, прямої кишки, які становять близько 54% від усіх злоякісних пухлин.

У жінок перші 5 місць займають рак молочної залози, шкіри, тіла матки, шлунка та ободової кишки, які становять 53,4% від усіх злоякісних пухлин. А ось у порівнянні з дорослими маленьких українців хворіє значно менше. Якщо рак щорічно діагностують у близько 165 тисяч дорослих, то хворих діток налічується близько 5 тисяч осіб.

До слова, міське населення значно частіше страждає на онкологічні захворювання, ніж сільське.

"Найвищий рівень захворюваності спостерігається у Кіровоградській області, а також у східних регіонах, що зумовлено індустріальним потенціалом, сконцентрованим саме у східних областях країни, – розповів "Українській правді. Життя" директор Національного інституту раку, головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін. – На заході та півночі України цей показник значно нижчий. Також високий рівень онкозахворювань – у південних областях, зокрема на Одещині, в Криму. Тут часто діагностують рак шкіри через високу сонячну активність".

Найпідступніші – злоякісні пухлини печінки та підшлункової залози

За словами директора Національного інституту раку, якщо говорити про І стадію раку незалежно від локалізації злоякісної пухлини, то лікарі майже гарантують повне видужання.

Якщо ж ідеться про ІІ стадію, то в цьому випадку шанс одужати мають близько 80% хворих, на ІІІ стадії – 25-30%. При IV стадії успіх значно менший. "В середньому 50% зареєстрованих хворих, незалежно від стадії, повністю поборюють рак", – підсумовує професор.

Підступність хвороби полягає в тому, що рак на ранніх стадіях немає симптомів. "Невелика проблема з зубами викликає сильний біль, що змушує нас звертатись до стоматолога. На жаль, на ранніх стадіях рак не болить, – каже Ігор Щепотін. – Пухлина може досягти в діаметрі понад 20 сантиметрів та бути вагою 10-15 кілограм і не викликати болісних симптомів".

Нескладно на ранніх стадіях діагностувати рак грудей, шийки матки, ротової порожнини, адже візуально їх неважко розпізнати. Для діагностики раку шлунку та легень також не потрібне надсучасне обладнання. А ось найпідступнішим головний онколог МОЗ називає рак печінки та рак підшлункової залози.

Вилікувалася від лейкемії і народила дитину

31-річній чернівчанці Олені Величко ще в дитинстві поставили страшний діагноз рак крові, в медичній термінології – лейкоз. Жінка не лише переборола важку недугу, але й незважаючи на застереження лікарів, вперше в Україні з таким діагнозом народила здорову дитину. Нині синочкові Олени Миколці вже п’ять років.

"Захворіла, коли мені було дев’ять років, – пригадує у розмові з "Українською правдою. Життя" Олена. – Мене особливо нічого не турбувало, лише почало дуже ломити в ногах, судомити. Ніхто не міг зрозуміти, що зі мною таке. Навіть пункцію робили. Слава Богу, рак крові діагностували на першій стадії".

Відтак, зі школою Оленці довелось розпрощатись на цілих чотири роки довгого лікування. Маленька дівчина пройшла весь курс опромінення, почало випадати волосся, вії. Медикаменти нанесли великий удар печінці. "Мені дуже важко було зрозуміти, чому в мене не таке життя, як у інших, чому мені повинні ставити уколи та системи. Батьки не розповідали про страшну хворобу. Лише згодом, коли стала старшою, розповіли", – пригадує Олена Величко.

Олена Величко. Фото з сайту http://molbuk.ua

Їй вдалося видужати. Нині Олена працює в обласній дитячій лікарні, у відділенні патології новонароджених. Сьогодні вона – щаслива мама.

"Коли завагітніла, всі дуже хвилювалися. Особливо моя мама. Мій синочок дався мені непросто – майже всю вагітність пролежала в лікарні на збереженні, – розповідає наша співрозмовниця. – Я не хвилювалася, страшно стало вже тоді, коли повернулася з пологового будинку з Миколкою. Тоді вже усвідомила всю небезпеку. Але, на щастя, все у нас добре!".

"Напевно так виглядає найстрашніший вирок"

Минулого літа життя 39-річної Олени Лошак з Хмельницького перевернулось з ніг на голову. "Коли я вирішила пройти МРТ у нас в Хмельницькому, лікарі спочатку посміхалися і жартували з приводу мого абсолютно "не хворобливого вигляду". Але коли я побачила їхні очі після обстеження і почула: "Вам необхідно термінове обстеження" - я вперше злякалася, – розповідає нам Олена. – У мене в голові виявили пухлину величезного розміру - 4х8см. Коли я побачила свої знімки – це був шок".

Потім було безліч обстежень в провідних київських і московських клініках. Тоді жінка і дізналась точний діагноз – пухлина злоякісна. "Ви не уявляєте як страшно виглядає простий чистий білий аркуш, на якому тільки два слова – "низькодиференційований рак" і печатка, – пригадує наша співрозмовниця. – Напевно, саме так виглядає найстрашніший вирок".

Їй доводилось чути страшні слова професорів: "Це не виліковне, ми можемо спробувати продовжити вам життя на кілька років". Як каже жінка, були й такі медики, які відчувши запах грошей, готові були цю хвилину її оперувати, при цьому не маючи на руках повних результатів обстежень і не даючи ніяких гарантій.

Олена зібрала необхідну суму і пройшла обстеження в одній з провідних клінік Ізраїлю. "Так, мені просто сказали, що виживаність за 5-річною статистикою – 60%, і на моє запитання "чому за 5-річною, а що далі?", – пояснили, що 5 років тому це не лікували та іншої статистики, на жаль, немає", – розповідає Олена Лошак.

На цей момент Олена пройшла шість хіміотерапій. "Після повторного обстеження і МРТ мені повідомили, що пухлина значно зменшилася і є хороша позитивна динаміка, хоча я і сама чудово це відчула по своєму стану, – розповіла наша співрозмовниця. – Але розслаблятися ще дуже рано. Хіміотерапія це тільки перший етап, вона не виліковує, а тільки припиняє ріст і зменшує пухлину. Основним лікуванням є радіотерапія – опромінення, мета якої знищити, спалити пухлину".

з сімейного архіву Олени Лошак

Жінка переконана: з раком потрібно і можна боротися, головне не втрачати впевненість, оптимізм і силу духу.

"Щоб допомогти тим, хто зіткнувся з такою ж бідою, я почала писати книгу, в якій, нехай у художній формі, я спробую донести і передати накопичений мною досвід, свої внутрішні переживання, фізичні відчуття і хронологію подій, – поділилася планами пані Олена. – Всі кошти від видання книги, я планую передати в створюваний нами на цей момент фонд, метою якого буде як матеріальна, так і консультаційна допомога людям, які зіткнулися з цим страшним словом – рак".

Достатньо раз на два роки перевірити організм

Основною проблемою протиракової боротьби в Україні є низький рівень профілактики та своєчасної діагностики, а також виявлення хвороби у задавненій стадії, коли надати ефективну допомогу та забезпечити стійке одужання хворого вже, нажаль, практично неможливо.

Що робити для того, щоб попередити рак? Людина повинна дбайливо та відповідально відноситись до свого здоров’я. Потрібно приходити на профілактичні огляди до лікарів, адже на перших стадіях рак себе в основному не проявляє.

Директор Національного інституту раку закликає українців як мінімум раз на два роки повністю перевіряти своє здоров’я.

"Ми не можемо впливати на захворюваність на рак, але можемо змінити смертність, – заявляє Ігор Щепотін. – Це станеться у тому випадку, якщо населення буде щорічно перевірятись, навіть коли нічого не турбує. Кожна пухлина розвивається мінімум 10 років. Тобто достатньо буде навіть раз на 2 роки звернутись до лікарів для перевірки, і в разі діагностування онкозахворювання шанс повністю вилікуватись на ранніх стадіях майже стовідсотковий!".

Запобігти раку можна, якщо:

  • Не палити та уникати пасивного паління.
  • Їсти 5-10 порцій овочів та фруктів щодня. Вживати продукти багаті на клітковину та з малим вмістом жиру. Якщо Ви вживаєте алкогольні напої, обмежуйте вживання 1-2 чарками на день.
  • Регулярно займатися фізичними вправами. Це також допоможе Вам підтримувати здорову вагу тіла.
  • Берегти себе і свою родину від сонця, особливо у період від 11:00 до 16:00 години, коли сонячні промені найсильніші.
  • Робити обстеження на рак. Вивчити сімейну історію щодо раку (сімейній раковий анамнез). Знання історії захворювань на рак у Вашій родині допоможе Вам і Вашому лікарю прийняти рішення щодо персонального плану обстежень.
  • Звертатися до свого лікаря або іншого фахівця-медика, якщо помічаєте зміни свого нормального стану здоров’я.

(поради за матеріалами Інформаційного центру з профілактики раку в Україні)

Реклама:

Головне сьогодні