Шкідливе чи корисне: поширені міфи про їжу

У великому супермаркеті й так складно не розгубитися, а ще й у голові крутяться численні поради дієтологів та експертів зі здорового харчування. Нам кажуть, що слід уникати яєць – бо в них холестерин, а згодом запевняють що з яйцями все гаразд, а той холестерин не шкодить серцю.

Збиті з пантелику, ми врешті в відчаї нагрібаємо повний кошик оброблених продуктів, які аж ніяк не можна назвати корисними.

Розвіяти деякі поширені міфи та хоч трохи помогти розібратися з питанням, що ж можна їсти, намагається Джоанна Блітман, яка присвятила понад 20 років журналістським розслідуванням у галузі харчування.

Про це пише The Daily Mail.

Міф перший. Знежирене молоко корисніше від незбираного

Чимало людей уникають незбираного молока через його жирність. Насправді ж жирність молока від середньостатистичної корови становить лише 3,7 - 5%. Тож, якщо ви не п’єте його літрами, на загальну кількість спожитих вами жирів це не дуже вплине. Натомість знежирене та напівзнежирене молоко – менше поживне. Вершки ж містять вітаміни A, D, E та K, важливі для імунітету та кісток.

Міф другий. У салаті мало вітамінів

На жаль, багато хто недооцінює салат та не вважає його за їжу. Між тим він дає нам величезну кількість антиоксидантів, мінералів та поживних речовин. До того ж, ми їмо його сирим – тож усе це не втрачається під час термічної обробки. Салат ромен багатий на вітамін С, а в крес-салаті, крім вітамінів С та Е, є ще й бета-каротин, що допомагає нейтралізувати негативний вплив на організм вільних радикалів.

Салат треба їсти якомога свіжішим. Листя, що продається запаковане в пакети – "подушки" містить менше вітамінів, бо їх наповнюють "модифікованим" повітрям, щоб подовжити салату життя.

Міф третій. Від штучних замінників цукру не гладшають

Штучні підсоложувачі позиціонують як такі що дають солодкий смак, але без калорій. Однак учені виявили, що таким чином обдурити нам вдається лише язик, але не мозок, а люди, що їх вживають, таки гладшають. За однією з версій, організм, що очікує надходження солодкого смаку та калорій, але не отримує останніх, розпочинає на них справжнє "полювання". Або ж, припускають науковці, мозок, що не отримав задоволення від замінника цукру, змушує нас іще дужче хотіти солоденького та навіть потрапляти від нього в залежність.

Міф четвертий. Соя не містить токсинів

В останні роки соя завоювала неабияку популярність серед прихильників здорового харчування. Втім, крім користі соєві боби несуть у собі природні токсини, так звані антинутрієнти. А ще в них є фітинова кислота, яка може знижувати здатність організму засвоювати кальцій, магній, мідь, залізо та цинк, та інгібітори трипсину, що заважають засвоювати білок.

Під час процесу ферментації більша частина токсинів зникає. Отже, найздоровішими продуктами з сої є соуси, натомість тофу та зелені соєві боби варто вживати лише в невеликій кількості.

Міф п’ятий. Патока не корисна

Усім добре відомо, що багато цукру в раціоні – це погано. Водночас патока, побічний продукт переробки цукрового очерету чи буряку, містить надзвичайно велику кількість заліза, кальцію, міді, марганцю та калію, а ще вітаміну Д. Ложка патоки, додана, наприклад, до натурального йогурту, перетворить його на смачний та корисний десерт.

Міф шостий. Будь-який цільнозерновий хліб є кориснішим за білий

Деякі види хлібу з цільного зерна мають високий глікемічний індекс, отже, як і білий хліб, можуть спричиняти стрибки рівня цукру в крові. Споживаючи велику кількість "неправильного" цільнозернового хліба, ви гладшатимете, хоча й лишатиметеся голодним.

Міф сьомий. Спреди кращі за вершкове масло, бо в них менше холестерину

Науковці наразі переглядають теорію про зв’язок холестерину з серцево-судинними захворюваннями. Більше того, холестерин є важливим компонентом оболонки клітин, а ще без нього організм не зможе виробляти певні гормони – кортизон, естроген та тестостерон.

Мантра "насичені жири – це погано" уже застаріла, і чи треба знижувати рівень холестерину в крові – під питанням. Спреди ж містять фітостероли або станоли, які можуть перешкоджати засвоєнню певних вітамінів, зокрема вітаміну Е. Між іншим, вершкове масло є багатим джерелом вітаміну А.

Міф восьмий. Злаки не можуть шкодити органам травлення

Рис, кускус та полента містять вітаміни В та Е, а ще корисні мінерали – марганець, магній та селен. Одначе все це можна знайти і в інших продуктах, наприклад, яйцях, м’ясі чи рибі.

Що ж стосується користі від нерозчинних волокон, які також є в злаках, тут думки експертів розділилися. Дехто з науковців вважає, що вони здатні посилювати проблеми з травленням, зокрема синдром роздратованого кишечнику. Натомість розчинні волокна, які є у вівсянці, організм сприймає добре.

Міф дев’ятий. Сидячи на дієті, можна їсти печену картоплю

На превеликий жаль, картопля має високий глікемічний індекс, тобто швидко підвищує рівень цукру в крові, спричиняючи викид інсуліну, який, у свою чергу, спонукає організм накопичувати жир.

Молода картопля містить менше крохмалю і не так швидко збільшує рівень цукру. Старої ж картоплі, навіть у печеному вигляді, слід уникати тим, хто хоче схуднути.

Міф десятий. Рафінована олія безпечна

Безсумнівно, поліненасичені жири дуже корисні, коли вони містяться, наприклад, у жирній рибі. Вони знижують тиск, боронять від інсультів та серцевих хвороб, поліпшують роботу мозку.

Утім оброблені чи рафіновані поліненасичені жири, що містяться в рафінованих рослинних оліях – геть інша річ. Вони стають нестійкими та легко можуть згіркнути під дією тепла, кисню чи вологості. Тоді в них утворюються небезпечні вільні радикали, які шкодять організму та збільшують ризик ожиріння, раку, діабету та серцевих захворювань.

Авторка радить скоротити споживання таких олій, за можливості замінивши їх на нерафіновану оливкову. Вона відносно стійкіша, але все одно ніколи не можна давати їй горіти.

Міф одинадцятий. Ревінь корисний

Ревінь, який багато господинь кладуть до компотів та пирогів, містить корисні розчинні волокна, проте вітамінів у ньому настільки мало, що користь не виправдовує тієї кількості цукру, яка знадобиться, щоб його підсолодити.

Міф дванадцятий. Треба їсти поменше яєць

Мова, знову ж таки, піде про холестерин, який міститься в жовтках та про шкоду якого для здоров’я сперечаються вчені. Між тим яйця – це джерело високоякісного протеїну та вітамінів. Вони поживні, і ними чудово снідати. Тож, якщо ви з’їдаєте по одному яйцю на день, вам нема про що хвилюватися.

Міф тринадцятий. Виноград безпечний

Виявляється, найбільше пестицидів міститься саме в неорганічному винограді. Німецькі експерти якось виявили в одному зі зразків залишки 26 видів пестицидів. Це пояснюється тим, що виноградні лози ростуть із року в рік на одному й тому ж ґрунті. Відбувається "накопичення" хвороб та шкідників, і рослини потребують регулярної обробки хімікатами.

Міф чотирнадцятий. Ковбаски страшенно шкідливі

Ковбаски мають погану репутацію через високий вміст насичених жирів. Однак дедалі більше досліджень підтверджують, що натуральні насичені жири несуть із собою чимало користі, зокрема зміцнюють імунну систему. Отже ковбаски з салатом, гарніром із овочів або квасолі – це не так і погано, просто слід обирати ті, де побільше м’яса, 85-90%.

Фото з Flickr (jacqueline, kerryj.com, Andrew*, 49624530@N02, treehouse1977, 7792059@N07, ed_welker, michelle_middleton_photography, 13ingredients, tobysx70, photosbyae, matneym, equivocality), londoneats.wordpress.com

Реклама:

Головне сьогодні