Тест

Вітамін Е шкідливіший, ніж вважалось – вчені

Вітамін Е - активний антиоксидант, що захищає клітинні мембрани від руйнівного впливу вільних радикалів кисню. Вітамін Е в особливо великих кількостях міститься в рослинній олії і вершковому маслі, яйцях, горіхах і неочищених злакових культурах, але він присутній і в багатьох інших продуктах харчування, тому його дефіцит виникає дуже рідко.

Попри це, багато людей приймають вітамін Е ще і додатково у вигляді таблеток, вважаючи, що він знижує ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань.

Водночас група японських вчених опублікувала в науковому журналі Nature Medicine результати свого дослідження, які свідчать про те, що надлишок вітаміну Е викликає - принаймні в дослідах на тваринах - атрофію кісткової тканини, пише "Німецька хвиля".

Керівник проекту Такеда Шу з токійського університету Кейо пояснює: "Ми хотіли з'ясувати, яку роль вітамін Е відіграє у формуванні кісткової тканини, оскільки вважається, що він перешкоджає розвитку остеопорозу. Але виявилося, що він, навпаки, знижує кісткову масу. Вітамін Е стимулює утворення остеокластів - величезних багатоядерних клітин, що руйнують кісткову тканину. Цей молекулярний ефект вітаміну Е раніше не був відомий ".

Японські дослідники працювали з двома різними модельними організмами - мишами та щурами. Одній групі гризунів давали стандартний корм, іншій - корм, збагачений вітаміном Е. Дослідження тривало вісім тижнів.

"І у мишей, і у щурів результати виявилися практично однаковими, - говорить учений. - Ті тварини, в раціоні яких було багато вітаміну Е, втратили від 20 до 30% кісткової маси".

Слід визнати, що рекомендована добова норма споживання вітаміну Е становить всього 10 міліграмів, проте і значно більші добові дози вважалися досі нешкідливими. А передозуванням в Європі прийнято вважати споживання більше 300 міліграмів вітаміну Е на добу. В Японії ж ця межа стоїть ще вище - на рівні 1000 міліграмів.

Зрозуміло, що результати дослідів на тваринах не можна автоматично переносити на людей, і все-таки Шу вважає, що уявлення про оптимальну добову дозу вітаміну Е потребують перегляду.

Високої оцінки робота японських учених удостоїлася і в США. Професор Ерік Клайн, хірург університетської клініки в Клівленді, штат Огайо, каже: "Безсумнівно, ми повинні краще розуміти механізм дії вітаміну Е, і це дослідження є цінним. Воно розкрило невідому раніше біологічну функцію вітаміну Е".