Лікарі: від горя і туги справді можна померти

— 26 березня 2012, 16:00

Горе та стрес після втрати близької людини здатні пригнічувати роботу імунної системи. Результати, одержані науковцями, можуть стати поясненням випадкам, коли вдова чи вдівець ідуть з життя невдовзі після смерті своєї половини.

Про це пише The Telegraph.

Легендарний американський музикант Джонні Кеш помер у 2003-му, в віці 71 року. Причиною смерті стали ускладнення від діабету, а також, як казали тоді, горе від утрати дружини, Джун, яка пішла з життя за чотири місяці до того.

Як встановили імунологи з Університету Бірмінгема, стрес та депресія здатні впливати на роботу нейтрофілів, що відповідають за опір бактеріальним інфекціям. Особливо це проявляється в людей старшого віку, зазначають науковці.

"Вони помирають не від розбитого серця, а, швидше, від "розбитої" імунної системи", - каже керівник дослідження Джанет Лорд.

Науковці проаналізували роботу імунної та гормональної системи в 48 здорових добровольців, старших за 65 років. Половина учасників в минулі 12 місяців перенесли якусь тяжку втрату.

Дослідники виявили, що здатність опиратися інфекціям у представників саме цієї групи була знижена. Крім того, в них лікарі виявили підвищений рівень гормону стресу, кортизолу, який пригнічує активність нейтрофілів.

Іще науковці з’ясували, такий гормональний дисбаланс, що спричиняє послаблення імунітету, відбувається й у літніх пацієнтів з переламом шийки стегна.

Як каже невтішна статистика, близько 25% людей, старших за 80 років, зазнавши такої травми, йдуть з житті протягом року.

Реклама:

Головне сьогодні