Любителі шоколаду стрункіші, ніж ті, хто його не їсть

— 28 березня 2012, 11:02

До цього висновку прийшли американські вчені, вивчивши раціон, споживання калорій і індекс маси тіла (ІМТ), який є показником ожиріння, у тисячі чоловік.

Було встановлено, що ті, хто їв шоколад кілька разів на тиждень, в середньому виявилися стрункішими, ніж ті, хто їв його з меншою періодичністю, пише Бі-Бі-Сі.

Хоча шоколад і є дуже калорійним продуктом, в ньому містяться речовини, які можуть сприяти втраті ваги, а не синтезу жирів, вважають вчені.

Таким чином, виявилося, що з регулярним споживанням шоколаду пов'язано зниження ІМТ, сказано в дослідженні, опублікованому в журналі Archives of Internal Medicine (Архіви внутрішньої медицини).

Зв'язок між споживанням шоколаду і вагою був помітним навіть коли бралися до уваги інші фактори, наприклад, фізичні вправи.

Важливо, як часто ви їсте шоколад, а не скільки шоколаду ви їсте. Дослідження не виявило ніякого зв'язку ваги з кількістю споживаного продукту.

На думку вчених, є тільки один шанс зі ста, що висновки могли з'явитися в результаті простого збігу.

Провідний автор дослідження Беатріс Голомб з університету Каліфорнії в Сан-Дієго сказала: "Наші результати доповнюють вже наявну інформацію про те, що саме склад калорій, а не тільки їх кількість, важливі для визначення їх впливу на вагу".

Це не перше дослідження, що припускає, що шоколад може позитивно впливати на наше здоров'я.

Є роботи, автори яких стверджують, що шоколад може бути корисний для серця.

Виявляється, споживання окремих видів шоколаду можна пов'язати зі сприятливими змінами артеріального тиску, чутливості до інсуліну та рівнем холестерину.

І шоколад, особливо темний, містить антиоксиданти, які допомагають поглинати шкідливі вільні радикали - нестабільні хімічні речовини, які можуть пошкоджувати клітин організму.

Доктор Голомб і її колеги вважають, що катехіни (антиоксидантні сполуки) можуть поліпшити м'язову масу і знизити вагу - принаймні це підтверджується дослідженнями, проведеними на гризунах.

Мишей годували протягом 15 днів епікатехіном, речовиною, що містяться в какао і темному шоколаді. Після цього вони стали краще виконувати вправи, у них також були видимі зміни м'язової маси.

Дослідники стверджують, що зараз потрібно провести клінічні дослідження на людях, щоб переконатися в правильності своїх висновків.

Але до того, як братися за шоколадку, потрібно відповісти на багато питань. Експерти рекомендують бути обережними до тих пір, поки не отримані переконливі докази.

Звичайно, можна без будь-якої шкоди час від часу дозволити собі плитку шоколаду. Але якщо його їсти занадто багато, то це може бути шкідливим, оскільки в шоколаді часто міститься велика кількість цукру і жирів.

А якщо ви хочете змінити свою дієту, то, ймовірно, буде корисніше їсти більше свіжих фруктів та овочів.

Реклама:

Головне сьогодні