Хочете бути здоровими – беріться за яйця

Приблизно 40 років тому у світі почалась небувала за масштабами епопея – "холестеринова", яка затаврувала яйця, як небезпечний для здоров’я продукт, який при щоденному вживанні провокує розвиток атеросклерозу.

Однак не був врахований важливий факт, що у яйцях багато лецитину, який якраз і попереджує відкладення холестерину на внутрішніх стінках судин.

Сьогодні більшість провідних наукових шкіл реабілітували яйця і рекомендують їх вживати для збереження здоров’я та як частину лікувального харчування при багатьох захворюваннях, включаючи атеросклероз.

Але згубне відлуння холестеринової фобії продовжується і в наші дні, і найприкріше, коли і лікарі радять пацієнтам відмовлятися від яєць.

Чим же таке корисне яйце і чому не страшний яєчний холестерин?

РЕКЛАМА:

Постачає в організм високоякісний білок.

Дієтологи світу приймають яйце за "золотий стандарт білка", оскільки в ньому є всі амінокислоти, у тому числі – найбільш цінні, так звані незамінні, тобто ті, які не можуть синтезуватися організмом і повинні поступати з їжею. Одне яйце містить 6 грамів високоякісного білка (13% від денної норми) і всі 9 незамінних амінокислот.

Легко засвоюється.

Засвоюваність яєць найвища серед усіх білкових продуктів: вона майже 100-відсоткова. Для порівняння: засвоюваність молока становить 83%, сиру – 75%, м’яса – біля 70%, риби, зернових, бобових -52-66%. Саме тому яйця рекомендують ослабленим хворим, дітям та вагітним жінкам.

Відновлює клітини нервової системи, покращує пам’ять.

Яйце містить близько 113 мг холіну, ключового компоненту структури клітинних мембран, який забезпечує їхню пластичність, цілісність, а це означає, що і – здоров’я всіх органів.

Особливо багато холіну у нервових клітинах та їхніх відростках, які передають нервовий сигнал від клітини до клітини та від клітини – до м’язів. Тому холін має особливе значення для функціонування мозку та периферійної нервової системи.

Знімає запалення.

Люди, у чиєму харчуванні є достатньо холіну і його метаболіту бетаїну, мають рівні запальних маркерів (показників запалення) на 20% нижче, ніж ті, харчування яких бідне на холін, повідомив Американський журнал клінічного харчування.

Примітка: холін, крім яєчного жовтка міститься у соєвих бобах та деяких інших продуктах, а бетаїн – у буряці та шпинаті.

Попереджує інфаркти, інсульти та хворобу Альцгеймера.

Холін сприяє зменшенню концентрації амінокислоти гомоцистеїну, яка, накопичуючись в організмі, спричинює розрив внутрішніх стінок артерій і провокує розвиток інфарктів, інсультів, хвороби Альцгеймера та старечого недоумства.

Знизити рівень гомоцистеїну допомагає "чарівна трійця" вітамінів групи В (В6, В12 та В9), яка міститься у холіні жовтка.

Рекомендовані добові норми холіну: 550 мг на добу для чоловіків і 425 мг – для жінок.

Розвиває мозок.

Науковці Університету Айова виявили, що понад 90% американців мають дефіцит холіну Зокрема це стосується підлітків, чоловіків, жінок та вагітних жінок (в Україні подібні дослідження не проводились).

При дефіциті холіну сповільнюється поділ клітин мозку плода і занадто багато мозкових клітин передчасно відмирають.

Тому критично важливо отримувати достатньо холіну вагітним жінкам, тому що він необхідний для розвитку мозку і пам’яті плоду. Майже однакові дослідження проводились вченими медичної школи університету Північної Кароліни та університету Дюк.

Американська Національна академія наук рекомендує щоденне споживання холіну для вагітних і годуючих жінок 550 мг і 450 мг відповідно. Найближчим часом Асоціацією дієтологів України будуть розроблені аналогічні рекомендації для українців.

Примітка: джерелами холіну (на 100 грам) є яловича печінка (355 мг), сушені боби сої (116 мг), зародки пшениці (152 мг), тріска (83 мг), курка (70 мг), лосось (65 мг).

Крім холіну яйця багаті докозагексаєновою кислотою – речовиною, яка сконцентрована у тих ділянках головного мозку, в яких відбувається найбільша активність: кора, сітківка, синапси (місця передачі сигналу від клітини до клітини).

Примітка: докозагексаєнової кислоти міститься приблизно 6,6 мг у кожному грамі жовтка, а в яйцях із супермаркета цей показник дорівнює 1,09 мг.

Сприяє втраті ваги.

В одному звичайному курячому яйці приблизно 68 калорій і багато протеїну, який прискорює обмін речовин на 30-50%, що є важливим для людей, які прагнуть знизити свою вагу.

У звіті, опублікованому у FASEB Journal (Federation of American Societies for Experimental Biology) повідомлялося, що 160 чоловіків і жінок з надмірною вагою або ожирінням були розділені на 2 групи, одна з яких з’їдала на сніданок 2 яйця, в той час як інша – споживала бублики із білого борошна з такою ж кількістю калорій (кількість калорій в обох випадках була зниженою, а в учасників, які з’їдали яйця – ще й обмежувався також відсоток жиру у раціоні).

Учасники їли свій сніданок 5 днів на тиждень протягом 8 тижнів. Після закінчення спостереження, "яйцеїди" втратили майже вдвічі більше ваги – в середньому 6,0 фунта в порівнянні з 3,5 фунта "бубликоїдів".

Покращує зір, попереджує захворювання очей.

Яйця є справжніми ліками для очей: попереджують макулярну дегенерацію сітківки та катаракту завдяки спектру каротиноїдів, зокрема, лютеїну і зеаксантину, які набагато легше засвоюються з яєць, ніж з інших джерел, зокрема, із шпинату та із окремо виділених біодобавок.

Нормалізує холестериновий обмін.

Реабілітували яйця нещодавно в Гарварді. В результаті дослідження з’ясувалося, що 1-2 яйця в день не завдадуть ніякої шкоди. Протягом 14 років медики спостерігали за станом здоров’я 120 000 осіб. Виявилося, що у тих, хто з’їдав від 7 до 14 яєць на тиждень, інфаркти та інсульти траплялися не частіше, ніж у тих, хто поглинав не більше одного яйця.

Висновок лікарів з Гарварду був наступним: "Яйця справді підвищують рівень холестерину в крові, але у незначній мірі, оскільки шкода від холестерину компенсується за рахунок корисних поживних речовин, які присутні в яйцях".

Освіжає шкіру, нормалізує роботу репродуктивної та імунної систем.

У яйцях є багато поліненасичених жирних кислот, які відіграють чималу роль в профілактиці серцево-судинних і нервових захворювань, каротин і селен, антиоксидантні властивості яких важливі для поліпшення стану шкіри, правильної роботи репродуктивної системи та попередження ракових захворювань.

Не такий страшний холестерин, як ним лякають.

В середньому холестерину в яєчному жовтку 1,5-2%, а лецитину – приблизно 10%.

Лецитин є ідеальним природним емульгатором, який не дає холестерину осідати, злипатися і утворювати бляшки на стінках судин. Саме тому яйця не забороняють вживати в їжу людям, в яких є атеросклероз судин. У меню літніх людей, та тих, які страждають на атеросклероз дозволяється включати одне яйце щодня.

Зрештою, холестерин вкрай необхідний для організму: він зменшує проникність мембран клітин для вірусів, служить матеріалом для синтезу гормонів, у тому числі, статевих, є джерелом для утворення вітаміну Д у шкірі.

Які яйця кращі?

Звісно, домашні, коли курка клювала все, що їй заманеться, а також – зерно, овочі та зелень.

Зрозуміло, що живучи у місті, не так просто знайти такі яйця. Бажано знайти свою "бабку" у селі і у неї купувати.

Термічна обробка.

Ідеальна – це варіння нам’яко, коли зварений білок, і залишається рідким жовток.

Скільки – 1 -2 в день.

Обмеження.

Людям з цукровим діабетом кількість яєць бажано обмежити до 3 штук в тиждень.

Символізує та дає життя.

У багатьох християнських народів яйце – це символ життя і всього Всесвіту. Тисячоліттями людство шанувало яйце, робило його частиною ритуалів, читало по ньому долю, лікувало ним та зцілювало.

А українська Великодня писанка та крашанка – символ весняного відродження, добра і радості.

"Найпростіша їжа дає найбільшу силу", – вчить українське прислів’я. Згадуйте його, коли сідаєте до столу. І завжди будьте здорові.

Фото з Flickr (by hk_travell, kelanew, bgottsab, Walter Ezell).

За матеріалами http://100rokiv.com.

Реклама:

Головне сьогодні