Їжа для здорових суглобів: поради дієтолога

Коли хворі суглоби, саме дієта може зменшити запалення, скутість рухів і біль.

Регулярно живайте жирну рибу.

В ній містяться омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальні властивості. Кращі сорти риби: оселедець, скумбрія, лосось. Якщо ви не вживаєте рибу, приймайте омега-3 кислоти у капсулах по 2 капсули 2 або 3 рази на день.

Вітамін С

Їжте багато цитрусових, вживайте шипшину і продукти, які містять вітамін С, який також має виражені протизапальні властивості.

Вітамін B5 (пантотенова кислота, пантенол або кальцію пантотенат)

Доведено, що його присутність зменшує туго рухливість у суглобах і біль. Міститься в різних продуктах харчування, включаючи м’ясо, цільне зерно, м’ясні субпродукти (печінка), зелені овочі, цвітна капуста, горіхи, птиця. Будь-який комплекс вітамінів B буде містити B5.

Вітамін D

Продукти: масла печінки риби (не частіше, ніж 1 раз в тиждень, оскільки містить дуже багато вітаміну А – при надлишку – накопичується у печінці), оселедець, скумбрія, лосось, сардини, креветки.

Кальцій

Дефіцит кальцію викликає ураження кісткової та хрящової тканин і хронічне запалення суглобів, що призводить до набряків і болей.

Багато кальцію у свіжих темно-зелених овочах, капусті, зелені кульбаби, гірчиці, шпинаті, зелені ріпи, бобах, молочних продуктах, таких як сметана, сир, не пастеризоване молоко, сироватка, йогурт, молоко козяче, м’які кістки (з консерви) лосося, сардин, тунця. Цей кальцій легко засвоюється організмом.

Селен

Одна з причин запальних процесів хрящових тканин є дефіцит селену. Селеном багаті продукти: горіхи, гриби (особливо шиітаке), риба (тріска, камбала, палтус, оселедець, скумбрія, лосось, корюшка, окунь, риба-меч, тунець), морепродукти, печінка, нирки, злаки.

Використовуйте фітотерапію

Звіробій, який містить речовину гіперицин, що має протизапальні властивості. Але прийом звіробою має бути нетривалий (не більше 2-х тижнів)

Обмежте овочі із сімейства пасльонових, які сприяють запаленню: картоплю, помідори і баклажани.

Глюкозамін та хондроітин можуть зменшити біль і симптоми шляхом відновлення або поповнення живлення для хворих клітин хряща. Курс повинен бути тривалим, не менше 6 місяців.

Включіть лікувальну фізкультуру, яка покращить кровопостачання хрящової тканини, обмін речовин у ній, збільшить еластичність, пружність і можливість витримувати навантаження.



100 rokiv

Nikki L., s58y, infowidget, dogteaknit, fred_v, http://natural-medicine.ru

Реклама:

Головне сьогодні