Тест

МОЗ хоче зробити посмертну трансплантацію органів обов’язковою

Про початок підготовки відповідного законопроекту заявив головний трансплантолог МОЗ України Олександр Никоненко, пише "Німецька хвиля".

Відомство пропонує запровадити "презумпцію згоди" на вилучення внутрішніх органів після смерті людини та пересадки їх іншим особам.

Зміна у законодавстві дозволить вилучати для трансплантації органи будь-якого померлого, який не заперечив за життя

Таким чином МОЗ планує кардинально змінити чинний закон України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини", який регламентує правила вилучення внутрішніх органів. Адже нині у ньому закладена "презумпція незгоди" потенційного донора.

Нині, за даними МОЗ України, в країні діє Державна цільова соціальна програма "Трансплантація", працюють 7 державних трансплантаційних центрів. Щороку вони могли б робити приблизно 6500 операцій з пересадки печінки, серця, нирок, допомагати хворим на цукровий діабет.

Проте, за даними головного трансплантолога МОЗ України, лікарі роблять лише 1% від необхідних операцій. Минулого року лише 86 пацієнтам пересадили нирки – виключно завдяки донорству родичів. Пересадку печінки вдалося зробити 14 хворим, і тільки одному – серця. Такі показники в Міністерстві охорони здоров'я пояснюють фактичною відсутністю внутрішніх органів.

Народний депутат, секретар комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Лілія Григорович, медик за фахом, в інтерв'ю DW зауважила, що за десять років існування Закону про трансплантацію медичні центри насправді нічого не зробили, аби заохочувати людей до донорства - ні соціальної реклами, ні роз’яснень щодо гідності таких вчинків.

"В нас є люди, які хочуть творити добро. Я знаю дуже багато людей, які готові приєднатися до донорства, але їх треба покликати", - переконана Григорович.

Ще одну причину нестачі добровільних донорів експерт Харківської правозахисної групи Андрій Роханський вбачає в тому, що потенційні донори бояться співпрацювати з державою, адже вона не в змозі повністю засекретити медичні бази даних. "От, приміром, людина хоче віддати свої органи, коли помре. Так її просто вб’ють десь біля будинку!", - застерігає правозахисник.

Роханський хоч і вважає ініціативу Кабміну з реформування трансплантології в цілому прогресивною, наполягає на тому, що в законопроекті мають бути враховані не тільки інтереси медицини, а й інтереси, приміром, тих людей, хто за своїм віросповіданням не може бути донором після смерті.

"Брати в усіх внутрішні органи на розсуд лікарів? Якщо буде введено презумпцію згоди, це не вихід", - переконаний Андрій Роханський.

Ірина Сенюта з "Фундації медичного права та біоетики України" нагадує, що Україна підписала Міжнародну конвенцію про права людини і біомедицину щодо трансплантації органів і тканин, яка передбачає отримання згоди і забороняє вилучення органів, якщо померла особа заперечувала проти цього.