Страсний тиждень та вихід з Посту: з користю для душі і тіла

"Піст пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість", - так говорив про значення посту Святитель Іоанн Златоуст.

Піст готує організм до зміни пори року

Утримання від їжі та вживання простої води допоможе організму адаптуватися до весняного раціону.

Великий піст має не лише релігійно-обрядовий смисл, а й оздоровчу мету, якщо його дотримуватися правильно.

Поєднання розумної помірності з відмовою від крайнощів: обжерливості і нехтування про насичення плоті – один із принципів посту.

З точки зору медицини, одно або дводенне утримання від їжі є позитивним стресом, який мобілізує захисні сили організму, активізує імунну і ендокринну системи, особливо діяльність наднирників, стимулюючи вироблення гормонів глюкокортикостероїдів.

Це зменшує запалення та алергії, посилює оновлення тканин, знижує інтенсивність обміну речовин та стимулює організм використовувати жирові запаси.

А відмова від червоного м’яса, насичених жирів, жирних страв та соусів, вживання овочів та фруктів, багатих клітковиною, нормалізує обмін речовин, зокрема, знижує рівень "поганого" холестерину.

Але не варто сприймати піст як жорстку дієту, оскільки метою його духовне загартування та фізичне оновлення. Недаремно колись казали: "постись духом, а не лише брюхом".

Страсний тиждень

В останній тиждень Великого посту вживаються сирі і напівсирі овочі – зварені, приготовлені на пару, грилі, запечені у фользі. У дні повного утримання від їжі бажано пити багато рідини (півтора-два літри з медом чи лимонним соком), щоб покращити процес обміну речовин.

У Страсну п’ятницю і суботу бажано утриматися від вживання їжі, але якщо несила, то можна з’їсти сирих овочів без олії вдень або трохи сірого, висівкового або зернового хліба з водою ввечері.

Не дотримуватися посту можуть люди похилого віку, хворі, маленькі діти, вагітні жінки, молоді матері та подорожуючі.

Як урізноманітнити пісне меню?

Велика кількість продуктів рослинного походження – грибних, рибних страв, зернових, бобових, овочів, коренеплодів, трав, ягід, сухофруктів, горіхів та насіння дозволяють зробити харчування у піст різноманітним, смачним і корисним.

Рафінована, очищена та часто неприродна їжа, яка агресивно увірвалася в наше життя, затьмарила собою безліч забутих національних страв, які збагачують раціон корисною клітковиною, мінералами та вітамінами та відновлюють організм.

Яких правил дотримуватися для безпечного виходу з посту?

За сім тижнів посту організм пристосовується до роботи в економному режимі, тому і до звичного харчування потрібно переходити плавно. Якщо ж, прийшовши додому після святкової літургії, ви будете слідувати приказці "наївся, як на Великдень" і перетворите ритуал розговіння на об’їдалівку, святкування світлого свята може бути зіпсоване викликом лікаря.

Тому варто:

Вживати їжу невеликими порціями, за принципом "не їж, лиш понадкушуй".

Виробництво травних ферментів за час посту суттєво зменшилося, тому і порції мають бути невеликими, щоб вся їжа змогла обробитися ними та засвоїтися.

Якщо ви посвятили великодній кошик вночі, після Божественної літургії, з’їжте крашанку та лягайте спати, бо вночі ваш травний тракт готується до сну, а не до перетравлювання їжі. У народі вважалось, що до заутрені не бажано їсти, "бо сатана у рота скочить і всі кишки виїсть".

Якщо ж ваше розговіння припадає на ранок, то, сівши за святковий стіл, з’їжте з насолодою посвячену крашанку, і скуштуйте по шматочку святкової та сирної пасок і ковбаски.

Обмежити їжу тваринного походження

Незважаючи на Великоднє розмаїття скоромних страв, максимальна порція м’яса не має перевищувати 200 грамів (перевагу варто надати нежирним сортам), яєць – однієї штуки, паски – 250 грамів і при цьому суттєво зменшити присутність жирних соусів, зокрема, майонезу, які навантажують печінку та підшлункову залозу.

Меню має складатися з рибних, овочевих фруктових та злакових страв – відварених, запечених, але не смажених. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.

З напоїв ідеально підходять чай з м’яти та імбиру, узвар, кисіль із сухофруктів та рідкі фруктово-ягідні смузі. Ввечері можна з’їсти ще одну крашанку, по шматочку пасок і випити склянку кисломолочного напою.

Якщо ви відчуваєте важкість у животі, то краще утримайтесь від їжі, і випийте лише чаю з ромашки, який знімає спазми.

Втричі зменшити вживання алкоголю

Недаремно кажуть "алкоголь та ковбаска – невесела зв’язка". Щодо алкогольних напоїв, то до їх прийому потрібно підходити з обережністю: лише символічні декілька ковтків червоного сухого вина (максимум 100 грамів), бо в народі колись казали: "як уп’єшся на розговинах, то цілий рік будеш ходити немов у півсні, так тебе Бог покарає".

Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після Посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної.

Не фокусуватися на їжі

Якщо великодні страви манять, немов магнітом до столу і не дають змоги ні на чому іншому сконцентруватись, лише на їжі, то випийте теплого нежирного курячого бульйону, який додасть вам сил.

І зупиніться. На години 3-4. Поспілкуйтеся з близькими вам людьми, насолодіться прогулянкою, сходіть у гості, вітайте один одного, бо "на Великдень навіть крашанки цілуються!"

Не сидіти весь день біля столу

Не намагайтеся спустошити вміст всього Великоднього кошика, розділіть цю радість на декілька днів.

Пам’ятаймо слова Василія Великого: "Піст завжди корисний для того, хто його з радістю приймає!"

Фото ТСН, restoran.ua

За матеріалами http://100rokiv.com

Реклама:

Головне сьогодні