МОЗ запевняє, що ранні овочі і фрукти абсолютно безпечні

— 10 травня 2012, 13:55

Станом на 5 травня фахівці столичної санепідемстанції відібрали 64 проби ранніх овочів із закритого ґрунту, щоб встановити залишковий вміст нітратів. Перевищення допустимого граничного рівня нітратів не виявили.

У міністерстві стверджують, що вся шкідлива продукція відсіюється. Якщо ж овочі продаються, значить – безпечні, пише "Радіо Свобода".

Проблема полягає в тому, що українці не довіряють державі, зауважує головний дієтолог МОЗ України Олег Швець.

"Що стосується овочів і фруктів, які є у продажу сьогодні, які вирощені у закритому ґрунті, можна споживати все. Все є безпечним. В тій кількості, яку ми, зазвичай, споживаємо, немає навіть теоретичної можливості отримання якихось токсичних доз нітратів чи хімічних сполук", – оптимістично запевняє Олег Швець.

Натомість його колега, головний токсиколог МОЗ України Борис Шейман не робить поспішних висновків і до питання безпечності продуктів підходить, швидше, по-філософськи. "Все є отрутою, ніщо не позбавлено отруйності. Лише доза робить отруту нешкідливою", – каже він.

У рейтингу причин смерті українців отруєння посідає 5 місце. Серед них дуже важко виділити саме харчові отруєння, відомо лише, що минулого року 120 смертей спричинило отруєння харчовими отрутохімікатами.

Як стверджують фахівці, визначити наявність нітратів у продукті "на око" чи на смак – неможливо, проте є низка способів, які дадуть змогу зменшити їх кількість або нейтралізувати дію в домашніх умовах.

"Для того, щоб знизити вміст пестицидів і нітратів, можна застосовувати такі методи, як миття проточною водою, очищення, термічна обробка. Також можна переробляти на соки ранні овочі чи фрукти", – розповідає лікар відділення гігієни харчування Київської міської санітарно-епідеміологічної служби Вікторія Бєляєва.

Окремо слід звернути увагу на особливості харчування дітей ранніми овочами. Варто виключити зі щоденного раціону зелень та свіжі соки, приготовані з тепличних овочей, оскільки у водянистій їжі нітратів значно більше.

Решту ранніх овочів, а це томати, огірки та капуста, необхідно споживати у межах добової норми організму.

Реклама:

Головне сьогодні