Ученим вдалося "пригальмувати" біологічний годинник

— 15 травня 2012, 14:38

Про це повідомляє Sciense Daily.

Попередні дослідження підтвердили, що існує можливість подовжити життя представників багатьох видів, у тому числі і ссавців, шляхом впливу на певні гени. Утім під час цих експериментів науковці "втручалися" в генетичний код іще на стадії ембріону, що неможливо зробити з людиною.

Між тим дослідникам із Іспанського національного центру дослідження раку (CNIO) уперше вдалося зробити довшим життя гризунів, провівши одну-єдину процедуру вже в дорослому віці.

Сенсаційні результати надрукував журнал EMBO Molecular Medicine.

До експерименту узяли 1- та 2-річних мишей. Як дорослим особинам, так і гризунам "похилого віку" генна терапія подарувала омолодження, розповідають автори. Мишки з першої групи прожили в середньому на 24% довше за звичайних, а з другої – на 13%.

Проведена науковцями терапія значно покращила стан їхнього здоров’я та відстрочила такі вікові недуги як остеопороз та інсулінорезистентності.

Процедура полягала в зараженні піддослідних тварин ДНК-модифікованим вірусом, який виконав роль "транспорту", що доправив до клітин ген теломерази. Цей фермент уповільнив біологічний годинний клітин та, відповідно, всього мишачого організму.

Терапія ніяк не зашкодила тваринам, тож учені сподіваються, що з часом удасться розробити процедуру лікування від старіння й для людей.

Реклама:

Головне сьогодні