Вчені пропонують лікувати рак за допомогою ВІЛ-інфекції

— 21 травня 2012, 10:53

Про те, як вчені "нацьковують" смертельний вірус на ракові клітини, розповідає газета Едіот Ахронот, пише Дзеркало тижня.

Протягом десяти років професор Моше Котлер з кафедри імунології Єврейського університету у своїй лабораторії вивчає можливість використання у боротьбі з раковими клітинами вірусу імунодефіциту людини.

Ідея використовувати ВІЛ у боротьбі зі злоякісними клітинами прийшла йому в голову після того, як разом з колегою Роні Новарським, він з'ясував, що білок Vif, який міститься у вірусі імунодефіциту людини, перешкоджає відновленню ракових клітин, пошкоджених у результаті променевої терапії.

У більшості випадків, під впливом високої дози опромінення відбувається руйнування ДНК ракових клітин, вони втрачають здатність до поділу та поступово гинуть. Проте в деяких випадках, клітинам вдається відновити ДНК і вони стають стійкими до опромінення.

Саме у цих, "безнадійних" випадках, може допомогти білок Vif, що грає важливу роль в реплікації вірусу ВІЛ.

Ізраїльські вчені пропонують перед опроміненням вводити у кровотік хворого виділений з вірусу ВІЛ білок Vif, що не дозволяє раковим клітинам відновити ДНК після опромінення. Після цього пацієнтові пропонується пройти серію сеансів радіотерапії.

Дослідники відзначають, що оскільки у лікуванні використовується лише один з білків, що містяться у вірусі ВІЛ, то в ході лікування немає загрози зараження пацієнта СНІД. Крім того, ізраїльські вчені сподіваються, що нова методика дозволить уникнути численних побічних ефектів і ускладнень.

Ця методика вважається ефективною при лікуванні деяких видів раку крові, головним чином лімфоми і мієломи, однак вчені сподіваються, що цей метод також виявиться ефективним і для боротьби з іншими видами ракових захворювань, зокрема, лейкемією.

З результатами своєї роботи ізраїльські вчені планують ознайомити колег на конференції Біомед, яка відкриється завтра у виставковому центрі Ганею Тааруха в Тель-Авіві.

Раніше повідомлялося, що американські вчені розробили спосіб захисту здорових клітин при хіміотерапії злоякісних пухлин

Реклама:

Головне сьогодні