Учені розробили безголковий шприц для безболісних уколів

— 29 травня 2012, 16:21

Пристрій працює за допомогою так званої сили Лоренца – невеликий потужний магніт приводить в дію поршень, який викидає вміст шприца зі швидкістю звуку (314 метрів на секунду). Вилітаючи з носику завтовшки з хоботок комара, ліки пробивають крихітний отвір у шкірі та проникають усередину. При цьому пацієнт практично нічого не відчуває.

Про це повідомляють Вести.ру з посиланням на журнал Medical Engineering & Physics.

Диво-шприц можна використовувати для введення практично будь-яких медикаментів. При цьому можна регулювати дозування, силу впорскування та глибину потрапляння ліків. Учені підкреслюють, що в такий спосіб можна буде вводити препарати навіть крізь оболонку ока чи барабанну перетинку.

"Для того, щоб зробити ін’єкцію дитині, не потрібно такого ж великого тиску, як для дорослої людини. І наш пристрій дозволяє регулювати тиск для кожного конкретного випадку", - ділиться одна з авторів винаходу, Кетрін Хоган.

Новий шприц полегшить життя не лише тим людям, які відчувають страх перед уколами, але й тим, хто потребує регулярних ін’єкцій, наприклад, діабетикам.

Наразі вчені працюють над новою версією пристрою, що знатна буде вводити ліки не лише в формі рідини, а й порошку. Це допоможе вирішити серйозну проблему транспортування та збереження вакцин, що вимагає низької температури. Вакцина ж у вигляді порошку холодильнику не вимагає, а термін зберігання таких препаратів, як правило, довший, ніж у рідин.

Реклама:

Головне сьогодні