Дві чашки кави щодня захищають серце – вчені

— 27 червня 2012, 12:47

Так вважають вчені з США, робота яких опублікований в журналі Американської асоціації серця Circulation Heart Failure, повідомляють РИА Новости.

Аналізуючи попередні дослідження про взаємозв'язок між споживанням кави і серцевими нападами, вчені виявили, що помірна кількість цього напою протягом дня може бути пов'язана зі значним зниженням ризику зупинки серця. Проте надмірне захоплення кавою навпаки може збільшувати шанси на серйозні проблеми з серцем.

[L]"Хоча переконання, що регулярне споживання кави може бути небезпечним для серцевого здоров'я, є досить поширеним, наше дослідження припускає, що правда може бути зворотною", - цитуються в прес-релізі Асоціації слова директора підрозділу кардіоваскулярних епідеміологічних досліджень при Beth Israel Deaconess Medical Center Мюррея Міттельмана (Murray Mittleman).

"Ми виявили, що помірне споживання, еквівалентне приблизно двом чашкам, що подається в традиційних американських кавових магазинах, дійсно може захистити від серцевого нападу як мінімум на 11%", - говорить Міттельман.

Він зазначає, що, з іншого боку, надмірне вживання напою – 5-6 великих домашніх чашок на день – користі не принесе, і може бути небезпечним.

Дослідники вивчили п'ять найбільш серйозних робіт по споживанню кави і ризику зупинки серця, опублікованих у 2001 - 2011 роках. Об'єднана база даних включала 6,522 тисячі випадків зупинки серця серед 140,22 тисячі чоловіків і жінок. Чотири дослідження проводилися в Швеції і одне у Фінляндії.

Підсумкове дослідження визначає помірне споживання, як чотири традиційні в північній Європі чашки кави в день, що дорівнює приблизно двом типовим чашкам в США.

Надмірне вживання кави вимірюється 10 північноєвропейськими чашками, що дорівнює чотирьом або п'яти чашкам в мережі популярних кавових ресторанів в Америці.

Дослідники не враховували міцніть напоїв, але зазвичай кава менш міцна в США, ніж в Європі. Вони також не робили різниці між традиційною кавою і кавою без кофеїну, хоча в Швеції і Фінляндії в основному споживають кофеїнову кави.

"Існує багато чинників, що впливають на персональний ризик серцевого нападу, але помірне споживання кави більше не є одним з них", - говорить провідний дослідник Бостонського медичного центру Елізабет Мостовський (Elizabeth Mostofsky).

За її словами, той факт, що пара чашок кави в день може захистити від серцевого нападу повинен допомогти внести зміни в існуючі рекомендації для сердечників, які традиційно застерігають таких пацієнтів від вживання кави.

Американська асоціація серця рекомендує сердечникам споживати тільки помірну кількість кофеїну, не більше чашки-двох кави або інших кофеїновмісних напоїв в день.

Дослідники не говорять в своїй праці, чому кава корисна для серця. Але, ймовірно, постійні споживачі кави розвивають у себе стійкість до кофеїну, що може підвищувати кров'яний тиск. Звичне споживання кави також пов'язано зі зниженим ризиком діабету другого типу, наголошується в публікації.

Реклама:

Головне сьогодні