Домашні тварини роблять дітей здоровішими - вчені

— 10 липня 2012, 14:22

Згідно з останніми дослідженнями, коти і песики допомагають знизити ризик підхопити кашель і нежить упродовж першого року життя малюка, пише Time з посиланням на журнал Pediatrics.

Вчені з'ясували, що діти, які ростуть в будинках з домашньою твариною, а саме – з собакою чи котом – хворіють рідше, ніж діти, які живуть без домашніх тварин.

Мовляв, тримати немовлят у стерильному середовищі не надто добре для їх здоров'я.

Попередні дослідження свідчили, що наявність домашніх тварин знижує ризик алергії у малюків, у той час як останні досліди на мишах показали, що собаки можуть навіть запобігти розвитку дитячої астми.

Яким чином тварини попереджують ці недуги, поки не зовсім зрозуміло, Однак дослідники вважають, що шерсть домашніх тварин, а також мікроби, які тварини приносять у дім з вулиці, можуть з раннього віку підсилити імунну систему малюка і "навчити" її у майбутньому "відбиватися"від нападів алергенів і вірусних хвороб.

"Ми вважаємо, що присутність домашніх тварин позитивно впливає на імунну систему, що розвивається, зміцнює її. Тож дитина, коли зустрічається з мікробами, виявляється уже підготовлена до цього", - сказала доктор Ейя Бергрос, педіатр Університетської лікарні Куопіо в Фінляндії, яка проводила дослідження.

Бергрос та її колеги не аналізували імунну систему дітей, але вони спостерігали за 397 малюками, що народилися у Фінляндії між 2002 і 2005 роками.

Упродовж першого року життя, батьки вели щотижневі журнали здоров'я своїх дітей, записували симптоми, такі як кашель, нежить і вушні інфекції, вони також зазначали, чи отримували діти антибіотики.

Дослідники виявили, що у дітей, які виросли в будинках з тваринами, на 44% менше ризиків мати інфекцію вуха та на 29% менше шансів лікуватися антибіотиками, порівняно з дітлахами, що ростуть без домашніх улюбленців.

Також дослідження показало, що малюки, в домі яких мешкає пес, здоровіші, ніж ті, що тримають кота.

"У цілому, діти, які живуть з собакою, мають на 31%більше шансів бути здоровими в перший рік, ніж діти без собаки, а діти, де в домі живуть кішки мають на 6% більше шансів бути здоровим, ніж ті, де котів немає", відзначають вчені.

Дослідження Бергрос також відзначає важливість часу залучення тварини до "спілкування" з дитиною: усі дані свідчать про те, що рання взаємодія малюків і тварин може бути найбільш корисною для зниження ризику дитячої алергії і астми.

Це тому, що упродовж першого року життя, імунна система малюка все ще вчиться розпізнавати мікробів-друзів від мікробів-ворогів.

Що стосується застуди і вушних інфекцій, дослідження Бергрос знайшло цікаву особливість: діти з домашніми тваринами були здоровішими вцілому, але кориснішими для здоров'я виявилися тварини, які не перебувають постійно в домі чи квартирі.

Малюки тих родин, де собака проводить менше шести годин на день у домі, мали менше інфекцій, ніж діти, які виросли з цілком хатніми собаками.

"Це говорить про те, що тварини можуть принести більше бруду і мікробів з вулиці, що сприяє зміцненню імунної системи немовлят швидше", відзначають вчені.

Але, незважаючи на гарні новини про тварин, певно, не варто відразу ж заводити пса чи кота, якщо їх у вас ще немає. Бо з іншого боку, вони можуть посилити симптоми у дітлахів, що мають схильність до алергії чи астми.

Бергрос також зазначає, що її дослідження було зосереджене на дітях, які живуть у сільських і приміських районах Фінляндії, тож мікроби собак і кішок, які відстежували у цих регіонах можуть відрізнятися від тих, які приносять домашні тварини, що живуть в міських районах.

Основною відмінністю є те, що у місті тварини гуляють біля сміттєвих баків чи каналізації, що може навпаки зашкодити малюкам.

"Ви не повинні тримати домашню тварину спеціально для захисту вашої дитини від застуди, але разом з тим не варто турбуватися, коли ваш домашній улюбленець тиче носика до вашого малюка", підсумовує видання.

Реклама:

Головне сьогодні