Азаров наказав вирішити питання з ліками для онкохворих дітей

— 16 липня 2012, 17:59

Відповідне доручення прем’єр-міністр Микола Азаров дав віце-прем’єр-міністру – голові МОЗ Раїсі Богатирьовій на засіданні Кабінету міністрів у понеділок, інформує сайт уряду.

За його словами, ситуація, коли онкохворі діти залишаються без потрібних їм медикаментів, – недопустима.

"Цю проблему треба зняти в стислі строки. Раїсо Василівно, розберіться з цим питанням, вивчіть шляхи його вирішення – треба знайти спосіб забезпечення дитячих онкологічних лікарень всіма необхідними препаратами", - заявив Азаров.

11 липня представники громадських організацій і волонтери оприлюднили відкритий лист до президента, прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я, в якому вказали на критичну недостатність препаратів для лікування онкохворих дітей.

У листі зазначалося, що з переліку медпрепаратів, які закуповує МОЗ, в областях уже відсутні 90%-95% ліків, а в Центрі дитячої онкогематології і Охматдиті – 80%.

"Переважної більшості критично необхідних препаратів не залишилось взагалі. Це унеможливлює лікування сотень маленьких пацієнтів по всій Україні", - значилося в листі.

"Не дивлячись на те, що більшість тендерів за програмою "Дитяча онкологія та онкогематологія" МОЗ провів 16-17 травня 2012 року, зараз в лікарні тільки починаються поставки і лише трьох медпрепаратів", - йшлося в листі активістів і волонтерів.

"Решта найдорожчих і вкрай важливих ліків (в т.ч. ті, без котрих неможливо дотриматися протоколів курсів хіміотерапії та трансплантації кісткового мозку) за графіками поставок МОЗ обласні дитячі онкологічні відділення та Охматдит отримають до 15 грудня", - додавали вони.

За даними авторів листа, критично бракує таких ліків: екворал, таргоцид, глівек, кансидаз, коломіцин, Темодал, атгам, карбоплатин, флудабін, віфенд тощо.

У відповідь чиновники МОЗ 13 липня зібрали прес-конференцію у приміщенні "Охматдиту", щоб продемонструвати, що ліки на складах є.

Туди ж прибули волонтери на чолі з головою опікунської ради при "Охматдиті" Оксаною Корчинською та батьки хворих дітей. Корчинська заявила, що лікарів змусять сказати, що ліків "повно", а батьків "залякують, щоб ті мовчали".

Реклама:

Головне сьогодні