Чоловіки у стресі надають перевагу огрядним жінкам

— 10 серпня 2012, 13:41

Такого висновку дійшли британські дослідники з Лондона і Ньюкасла, пише Бі-бі-сі.

На підставі цього вчені вирішили, що стрес може змінити критерії вибору потенційних партнерів.

"Є маса статей, в яких стверджується, що наші уподобання людей з певним індексом маси тіла (BMI) міцно "вмонтовані в свідомість", але цілком можливо, що це не так", - сказав один з авторів дослідження Мартін Тові з університету Ньюкасла.

Тові і його колега Вірен Швамі вже вивчали питання про те, які фактори можуть змінити смак на людей певного типу фігури. Серед таких факторів називалися, зокрема, голод і вплив засобів масової інформації.

Але у своєму останньому дослідженні вони поставили перед собою мету з'ясувати, чи збігаються переваги тих чи інших тілесних форм у звичайному оточенні з ситуаціями, коли люди перебувають під стресом.

ВІДЕО ДНЯ

"Наприклад, в умовах браку продуктів люди змінюють свої погляди на розміри потенційного партнера. Виявляється, що в таких ситуаціях перевага частіше віддається великим формам - на відміну від умов, коли у людей достатньо їжі і життя більш розслаблене", - сказав Мартін Тові.

Для того, щоб створити стресову ситуацію, групі чоловіків потрібно було пройти співбесіду і виступити з промовою. Після цього їм пропонували висловити свої уподобання щодо фігури потенційного партнера, які пізніше порівнювалися з вибором контрольної групи чоловіків, що не піддавалися стресу.

Результати дослідження показали, що зміни умов призвели до зсуву симпатій в сторону більших жінок, а також до того, що чоловіки надавали перевагу більш широкому спектру жіночих форм.

"Ці зміни - відносно невеликі в порівнянні з відмінностями в сприйнятті, що існують в різних культурах. Але вони вказують на певні чинники, які можуть - в поєднанні з іншими умовами - викликати ці зміни", - розповів лікар Тові.

Висновки нинішнього дослідження знаходяться в одному ключі з іншими роботами, які показали, що сприйняття фізичної привабливості змінюється під впливом викликаного економічними або фізіологічними умовами стресу, пов'язаного зі способом життя.

Вчені особливо підкреслюють, що саме умови зовнішнього світу можуть змінити існуючі уявлення про ідеальні параметри фігури.

Реклама:

Головне сьогодні