Експерти: любителькам губної помади можуть загрожувати артрит, вовчак та безпліддя

— 22 серпня 2012, 18:06

Дослідники мають підстави вважати її винною в виникненні проблем із м’язами, гормональних порушень, алергії, отруєння тяжкими металами та навіть артриту.

Про це пише The Daily Mail.

Тривогу вчених викликають такі речовини як парабени, метакрилат, свинець та кадмій, які часто використовуються в косметичній промисловості.

До "чорного списку" нещодавно потрапив і триклозан, що його використовують у якості антибактеріального агенту в багатьох косметичних засобах, зокрема в губних помадах.

Результати дослідження, проведеного на мишах, вказують на те, що ця речовина перешкоджає надходженню сигналів від мозку до м’язів, зокрема серцевих. Крім цього припускають, що триклозан здатен робити бактерії нечутливими до антибіотиків, перетворюючи їх на "супермікробів". Більше того, на думку дослідників, триклозан може підвищувати рівень чоловічих гормонів, викликаючи такі симптоми як акне, збільшення ваги, надмірний ріст волосся, менструальні порушення та безпліддя.

До порушення менструального циклу та навіть збільшення ризику захворіти на рак грудей можуть призводити парабени, вважає онколог з Університету Рідінга Філіппа Дарбре.

Коли американська організація Food and Drug Administration (FDA) дослідила склад 400 зразків губної помади, виявилося, що максимальна кількість знайденого в них свинцю від 2009-го до 2011-го року збільшилася вдвічі.

Важкі метали й токсичні речовини, що містяться в помаді, всмоктуються в кров. До того ж, свого часу дослідники вирахували – за своє життя середньостатистична жінка з’їдає від 0,5 до 1,5 кілограма своєї помади.

Надто небезпечним такий макіяж може бути, коли жінка вагітна або годує грудьми, зазначає журнал The International Society of Regulatory Toxicology & Pharmacology.

Важкі метали виводяться з організму десятиріччями. Деякі фахівці пов’язують із їхнім впливом на організм розвиток тяжкої аутоімунної недуги – системного червоного вовчака.

Британський експерт Пет Томас закликає жінок не зловживати помадою, дивитися на її склад та уникати яскравих її кольорів, адже саме в них часто використовують мінеральні речовини, що можуть містити миш’як та кадмій.

Косметичний гігант Johnson & Johnson оголосив про те, що триклозан та парабени буде вилучено з рецептури усіх продуктів компанії.

Реклама:

Головне сьогодні