Американські педіатри визнали користь обрізання

— 27 серпня 2012, 18:12

Відтак Асоціація випустила нові рекомендації щодо процедури, які опубліковані 27 серпня в журналі Pediatrics, пишу Лента.Ру.

Попередні рекомендації AAP по обрізанню були випущені в 1999 році і мали нейтральний характер. У 2007 році була створена спеціальна міждисциплінарна група фахівців для перегляду позицій AAP з цього питання.

У підсумку, ґрунтуючись на результатах більш ніж тисячі досліджень у цій області, група прийшла до висновку, що існує достатнє наукове підтвердження користі раннього обрізання для здоров'я, а ймовірність можливих негативних наслідків цієї операції надзвичайно мала і непорівнянна з позитивними.

Так, вказується в рекомендаціях, обрізання попереджає розвиток інфекцій сечових шляхів у дитячому віці, а також знижує ризик раку пеніса і зараження ВІЛ, вірусом папіломи людини та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом, у дорослому віці. При цьому, наголошується в рекомендаціях AAP, обрізання не має негативного ефекту на сексуальну функцію.

AAP підкреслює, що більш-менш значні ускладнення після процедури обрізання зустрічаються надзвичайно рідко і, як правило, у випадку, якщо операцію проводила недосвідчена людина. Якщо процедуру виконує досвідчений лікар, медсестра чи релігійний діяч, в стерильних умовах і з ефективним знеболенням, то, вказується в рекомендаціях, негативних наслідків побоюватися не варто.

"Ми не кажемо, що ви зобов'язані зробити це, - цитує Reuters доктора Ендрю Фрідмана, дитячого уролога з медичного центру Cedars-Sinai (Лос-Анджелес), який очолював групу з підготовки рекомендацій. - Ми просто констатуємо факт, що в даному випадку користь перевищує ризики і тим самим полегшуємо процес вирішення тим сім'ям, які думають про інтереси дитини".

В той же час противники поширення традиції обрізання немовлят на території США, група "Незаймана Америка" (Intact America), стверджують, що висновки, які робить AAP, є некоректними, оскільки базуються на дослідженнях, проведених на дорослих африканцях.

"Група AAP не взяла до уваги величезну кількість свідоцтв про негативні довготривалі наслідки цієї операції в медичній практиці розвинених країн світу, не кажучи вже про пов'язані з цією темою серйозні етичні проблеми", - стверджує представник Intact America Джордженн Чепін.

Обрізання, або видалення крайньої плоті статевого члена, є обов'язковим ритуалом серед послідовників іудаїзму та ісламу. У США ця процедура стала досить поширеною саме через потенційні вигоди для здоров'я - до недавнього часу тут піддавалися обрізанню більше половини новонароджених хлопчиків.

Однак в останні роки цей показник став падати, особливо серед бідних верств населення, оскільки страхові компанії відмовляються покривати витрати на операцію за відсутності медичних показань. Висловлювалися побоювання, що це може спричинити зростання числа ВІЛ-інфікованих і поширення папілома-вірусу.

Нові рекомендації AAP, вважають фахівці, можуть змінити ситуацію, вплинувши на політику страховиків і вибір батьків, і викликавши тим самим вал операцій обрізання в США.

Реклама:

Головне сьогодні