Диво-пояси-корсети і масажери для очей шкодять здоров’ю – МОЗ

— 17 вересня 2012, 15:05

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я.

"Людина, яка довірилася шахраям, може втратити як гроші, так і здоров'я, адже хворий, як правило, припиняє застосування лікарських засобів, призначених лікарем, сподіваючись на швидке одужання за допомогою "надсучасної медичної апаратури", - зазначається у повідомленні.

Зазначається, що протягом перших восьми місяців 2012 року до Держлікслужби України надійшло 49 скарг на побутові прилади, які рекламуються як такі, які мають лікувальні властивості.

Водночас, вони не внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і не дозволені до застосування у медичній практиці в Україні.

Серед таких у списку є апарати "RT-2050", "Небулайзер "Алтей", PANGAO. А також на пояс для схуднення "Wais Belt", "Самоздрав", "ECOPULSE KB-700", "Домашній доктор", "Терапевтична система 1", "Поясничний надувний корсет", "Хірургічний апарат", "Диво-пояс-корсет", "МГ 30-40", "Care Max", апарат "Магнітер АМТ-02".

Особи, які продають ці прилади, порушують законодавство України. Відповідно до Закону України "Про рекламу", в рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів чи медичної техніки забороняється посилання на те, що ці товари мають лікувальні властивості, якщо вони не підтверджені у встановленому законодавством порядку.

Жертвам шахраїв, необхідно звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою, оскільки такі дії містять ознаки вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме, заволодіння майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) в порядку ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України.

Скарги МОЗ передав на розгляд МВС.

Поради від МОЗ стосовно покупки таких препаратів

Якщо вас зацікавив будь-який прилад, який пропагується як лікувальний, обов'язково зробіть наступне:

По-перше - дізнайтеся, чи зареєстрований лікувальний центр, який пропонує відповідні послуги. Тобто необхідно дізнатися номер ліцензії лікувального центру (ліцензія МОЗ на право здійснення діяльності з медичної практики).

По-друге - дізнайтеся, чи зареєстрований пристрій, що рекламується, в якості медичного виробу. Для цього необхідно надіслати відповідний запит на адресу територіального органу Держлікслужби України за місцем проживання. Якщо у вас є доступ до Інтернету, то зробити це буде дуже просто - достатньо лише відвідати розділ "Державні реєстри" на веб-сайті Держлікслужби України.

По-третє - навіть якщо ви дізналися, що лікувальний заклад має відповідну ліцензію та медичний виріб зареєстрований згідно українського законодавства, в будь-якому разі обов'язково зверніться до лікаря за місцем проживання, аби дізнатися - чи допоможе той або інший медичний виріб саме при вашій хворобі, і чи не нанесе він шкоди вашому здоров'ю.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні