Лікарі вперше пересадили матки від матерів до доньок

— 19 вересня 2012, 12:42

Фахівці здійснили одразу дві таких трансплантації. Реципієнтами стали 32-37 річні мешканки Швеції, імена яких тримаються в секреті.

Про це пише The Daily Mail.

В однієї з пацієнток матка була відсутня від народження, в другої – видалена внаслідок онкологічного захворювання. Обом жінкам згодилися допомогти їхні мами.

Операції тривали по 7 годин, у них були задіяні 10 хірургів із Університету Гьотеборга.

Перед трансплантацією лікарі взяли яйцеклітини в обох пацієнток. За допомогою екстракорпорального запліднення вдалося отримати ембріони. Їх заморозили та планують імплантувати жінкам до "новеньких" маток наступного року.

Лікарі кажуть, про "цілковитий успіх" говорити буде зарано, доки обидві жінки не народять здорових малят.

Протягом кількох наступних місяців жінки отримуватимуть імунодепресанти, щоби запобігти відторгненню маток. Одначе, сподіваються медики, організм має добре сприйняти орган, узятий від рідних матерів.

На наступні кілька місяців лікарі запланували ще 8 таких операцій. У 7 випадках жінки отримають матки від матерів, а одній пацієнтці свій орган погодилася віддати сестра.

Як відомо, торік турецькі лікарі заявили про успішне проведення операції з пересадки матки 22-річній пацієнтці. Того разу орган було взято від мертвого донора – жінки, що загинула в автокатастрофі.

У 2000-му році пересадити матку від живого донора вдалося хірургам у Саудівській Аравії. Однак три місяці по тому через кровотечу орган довелося видалити, пише ВВС.

Реклама:

Головне сьогодні