Японські вчені створили штучну зубну емаль

— 20 вересня 2012, 17:25

Описувана "зубна накладка" зроблена із зносостійкого і надзвичайно еластичного матеріалу, в основі якого гідроксиапатит кальцію, мінерал природної зубної емалі.

Покриття зубів цим матеріалом повинно не тільки захищати від карієсу, але захищати від підвищеної чутливості зубів.

"Це перша в світі еластична апатитового плівка, яка, як ми сподіваємося, знайде застосування для захисту зубів або відновлення пошкодженої емалі", - говорить Сігекі Хонцу з факультету біологічних наук і технології Університету Кінкі.

"Стоматологи і мріяти не могли про еластичною апатитового плівці для відновлення пошкоджених ділянок зуба, але ми створили штучну зубну емаль", - заявив учений.

Товщина плівки, що імітує природну емаль, всього 0,004 міліметра. Її створили у вакуумі, направляючи лазерний промінь на кристалики гідроксиапатиту, в результаті чого вони розходилися на окремі частки.

"У той момент, коли ви наносите плівку на зуб, вона невидима, її можна розглянути тільки під світлом", - пояснив професор Хонцу.

На плівці є пори, через які рідина і повітря можуть вийти назовні з тим, щоб під плівкою на поверхні зуба не утворювалися бульбашки.

В даний час гідроксіапатітная еластична плівка безбарвна, однак її можна забарвити для використання в косметичної стоматології.

Штучна зубна емаль як покриття була випробувана на видалених зубах, але незабаром почнуться випробування на тваринах, а після на людях, і, за словами Хонцу, в першу чергу, на самих творців нового матеріалу.

Медпортал

Реклама:

Головне сьогодні