Дослідники: наркотики на кшталт ЛСД можуть помогти в лікуванні депресії

— 25 вересня 2012, 17:47

Екстазі, мескалін чи "чарівні гриби" можуть приховувати секрет зцілення від посттравматичного стресу та депресії, вважають американські та британські науковці.

Про це пише The Telegraph.

"На екстазі люди стають емоційно чутливішими, і завдяки цьому дають кращу відповідь на психотерапію", - говорить доктор Робін Кархарт-Харріс.

Під час експерименту, проведеного в Імперському коледжі Лондону, 26 добровольців дали дозу екстазі – або ж плацебо. Далі вчені, за допомогою сканеру, почали спостерігати за реакцією їхнього мозку.

З’ясувалося, що під дією екстазі ділянка мозку, яка відповідає за позитивні спогади, ставала більш активною. Та ж, яка обробляла спогади негативні – затихала.

"Ми думаємо, що так пацієнтам стало б легше наново переживати травматичні спогади та переписувати або брати їх під контроль", - зазначає Кархарт-Харріс.

На думку дослідниці з Оксфордського фонду Блеклі Аманди Філдінг, людська свідомість напряму пов’язана з об’ємом крові у капілярах мозку. Такі ж речовини, як, наприклад, психоделік психоцибін, сприяє збільшення притоку крові до капілярів. Потрібно більше досліджень, наголошує науковець, для з’ясування, що ж насправді відбувається.

У людей, які вживають подібні наркотики, кровотік у комунікаційних центрах мозку зменшується на 20%.

"Це місця, де вся інформація від наших органів чуття поєднується зі спогадами та очікуваннями від світу", - каже Філдінг.

"Результатом є знайоме послідовне та упорядковане уявлення про світ, який, на нашу думку, є нормальним. Тож складається таке враження, що галюциногени послаблюють цей спадний контроль над нашим досвідом та роблять можливим появу вільнішого, менш обмеженого, але більш хаотичного стану розуміння. Також може бути значущим те, що у волонтерів, які розповіли про найбільш яскраві та сильні враження, спостерігалося найбільш значуще зменшення кровотоку", - говорить вона.

Реклама:

Головне сьогодні