Робот-маніпулятор провів операцію на відкритому серці. Фото

— 23 жовтня 2012, 11:35

Прооперована роботом була 22-річна пацієнтка Наталі Джонс, на серце якої Da Vinci виконував необхідні маніпуляції, повідомляє CyberSecurity.

Серед заданих дій робот виконував пряме проникнення в серцевий м'яз для розміщення там пластин.

Як це не дивно, але лікарі стверджують, що проводити операції на відкритому серці за допомогою робота краще і безпечніше, ніж за допомогою руки навіть дуже досвідченого хірурга.

Причин тому кілька. По-перше, маніпулятори робота можуть проникнути між ребер пацієнта і для цього не потрібно використовувати застосовуване зазвичай розсовування ребер.

Хірурги-люди спостерігають весь хід операції на моніторі і в будь-яку секунду можуть взяти на себе управління

По-друге, робот здатний робити надрізи і виконувати дії з точністю до 0,1 мм, чого не здатна зробити рука людини.

Безпосередньо хірурги, координуючи операцію, отримували дані про хід операції як з відеокамер у маніпуляторі робота, так і за допомогою 3D-моделі, яка візуалізувала всі дії Da Vinci.

Проведена на відкритому серці операція тривала 9 годин і за цей час робот обійшовся всього одним 3,5-сантиметровим отвором в серці.

Сама пацієнтка говорить, що коли їй запропонували лягти на робо-операцію, вона була налякана, але коли пояснили всі переваги, вибір був зроблений саме на користь Da Vinci.

Робот здатний робити надрізи і виконувати дії з точністю до 0,1 мм

Нагадаємо, що раніше Da Vinci вже проводив операції на серці. У минулому робот займався відновленням мітрального клапана 43-річного чоловіка. Зараз пацієнт Пол Уайтхаус вже повернувся до свого звичайного ритму життя і закінчує піврічний період реабілітації після операції.

За словами керівника операції, хірурга Роджера Уотсона, Da Vinci Surgical System чудово впорався із завданням і за деякими параметрами він був навіть краще хірурга-лікаря.

"Це дуже значний крок вперед, люди можуть обрати кого б вони хотіли отримати в якості оперуючого лікаря", - говорить він. Фахівці відзначають, що однією з родзинок Da Vinci Surgical System є те, що під час операції машина робить мінімально необхідну кількість надрізів, щоб час загоєння ран був зведений до мінімуму.

Нагадаємо, що робот-хірург Da Vinci є напівавтономним роботом, оснащений чотирма кінцівками-маніпуляторами, за допомогою яких він виконує задану послідовність дій під час операції.

Хірурги-люди спостерігають весь хід операції на моніторі і в будь-яку секунду можуть взяти на себе управління маніпуляторами, або взагалі відключити робота.

Реклама:

Головне сьогодні