Згорьовані вдівці вмирають частіше, ніж вдови – дослідники

— 23 жовтня 2012, 16:11

Науковці з Рочестерського технологічного інституту, що в Сполучених Штатах, порівняли дані щодо рівня смертності серед чоловіків певного віку та їхніх ровесників, які нещодавно овдовіли. Виявилося, що останні мають на 30% більше шансів передчасно піти з життя.

Про це повідомляє The Daily Mail.

"Коли дружина помирає, чоловік часто виявляється не готовим… Часто вони втрачають свою піклувальницю, того, хто дбає про них фізично та емоційно, і ця втрата має прямі наслідки для чоловікового здоров’я", - каже професор Хав’єр Еспіноса.

"Цей самий механізм для більшості жінок є значно слабшим у тих випадках, коли вмирає чоловік", - додає він.

Іще команда науковців виявила міцний зв’язок між смертю дітей та, упродовж 2 наступних років, їхніх матерів. Ця трагічна закономірність спостерігалася незалежно від причини смерті, статі дитини, сімейного положення матері, соціального статусу, рівня освіти тощо. Якщо мати втрачала сина чи доньку, її шанси піти з життя злітали аж до 133%, каже Еспіноса.

Робота професора, в якій були використані дані 1910-1930-х років, була опублікована в журналі Economics and Human Biology.

Нещодавно ж німецькі науковці з Університетської клініки Ростока підтвердили – трагічна чи, навпаки, дуже щаслива звістка справді може вбити людину. Потужний викид адреналіну може призвести до звуження артерій, що несуть кров до серця, що викличе різку зміну його ритму – схожу на серцевий напад.

"Такі пацієнти переживають велике емоційне навантаження, позитивне чи негативне. Їхні серця буквально розбиваються. Зазвичай це стається від кількох хвилин до години після того, як вони почули звістку", - говорить директор кардіологічного відділення Крістоф Нінабер.

Реклама:

Головне сьогодні