Жінкам необхідно кинути палити до 30-ти - вчені

— 28 жовтня 2012, 11:27

Це з'ясували вчені в ході дослідження, в якому взяли участь більше мільйона мешканок Британії, пише Бі-бі-сі.

Результати роботи, опублікованої в журналі Lancet, показують, що люди, які курять все життя, живуть в середньому на 10 років менше тих, хто ніколи не мав цієї шкідливої звички.

При цьому у курців, які відмовилися від сигарет до 40 років, середня тривалість життя лише на рік нижче "нормальної", а якщо кинути до 30 років - і зовсім на місяць.

Експерти в галузі охорони здоров'я, тим не менше,підкреслюють, що це дослідження жодною мірою не є виправданням для молоді, що палить.

До настільки несподіваних висновків дослідники дійшли на підставі 15-річного дослідження жінок, які почали палити в 50-і і 60-і роки минулого століття, коли це увійшло в моду.

Автори ідеї дослідження вирішили аналізувати тривалість життя виключно жінок, адже вони масово почали курити значно пізніше, ніж чоловіки.

"Ми показали, що якщо жінки палять, як чоловіки, то вони і вмирають, як чоловіки", - резюмував провідний дослідник, сер Річард Пето з Оксфордського університету.

"Більше половини жінок, які палять і будуть продовжувати палити, помруть від тютюну, - додав він. - При цьому відмова від куріння працює на диво добре. Куріння вбиває, відмова від нього працює, і чим раніше ви кинете, тим краще".

Дослідження, в якому взяли участь 1,2 млн. жінок, показує, що навіть ті з них, хто викурював не більше 10 сигарет в день, в середньому вмирали раніше, ніж некурящі.

За словами авторів, точно така ж картина спостерігається серед чоловіків.

Експерти британського Фонду із боротьби з легеневими захворюваннями стверджують, що перспективи дожити до старості здоровим значно вище у тих, хто кинув палити до 30 років, однак підкреслюють: це не означає, що в більш ранньому віці можна палити скільки завгодно.

"Кинути палити може бути непросто - приблизно 70% курців говорять, що хочуть кинути, так що не варто починати в надії на те, що при бажанні ви зможете відмовитися від сигарет", - заявила глава фонду Пенні Вудс.

"Найкраще для вашого здоров'я - якщо ви взагалі не будете палити", - додала вона.

Професор Університетського коледжу Лондона Роберт Уест нагадує, що куріння має й інші неприємні наслідки для організму, крім скорочення терміну життя, - наприклад, раніше старіння шкіри.

"До 25 років функціональність ваших легенів досягає свого піку і починає знижуватися. Для більшості людей це нормально - до 60 або 70 років вони все ще працюють досить добре. Однак якщо ви палили і кинули, легеням вже завдано необоротних збитків, які у сукупності з іншими віковими захворюваннями - можуть істотно вплинути на якість життя ", - додав він.

Реклама:

Головне сьогодні