В Україні стрімко зросла поширеність цукрового діабету - МОЗ

— 14 листопада 2012, 16:30

Загалом на диспансерному обліку перебуває понад 1 млн. 250 тисяч осіб з діабетом, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Проте, за словами адвоката медичного права Наталя Воробйова, яку цитує Радіо Свобода, тендерні закупівлі не здатні забезпечити хворих усім необхідним за принципом медичної доцільності. Адже тендер – це важка процедура. І органи, які проводять тендери, не здатні забезпечити повний асортимент для певного хворого.

Часом хворі скаржаться й на якість вітчизняного інсуліну, але МОЗ наголошує, що він відповідає міжнародним стандартам.

У міністерстві також стверджують, що у країнах Європи цифри щодо поширеності цукрового діабету значно вищі: у Німеччині – 10,2 %, Швеції – 7,3 %, Франції – 6,2 %, Іспанії – 9,9 %.

Головний ендокринолог Міністерства охорони здоров’я України Микола Гульчій каже, що є дві версії, чому українські показники менші за європейські. Перша – статистичний прорахунок, друга – європейці харчуються гірше за українців.

"Тема цукрових замінників, фаст-фудів та великої маси тіла – у нас таких хворих менше. Але ми не відкидаємо також того, що в нас неповна картина даних", – наголошує головний ендокринолог МОЗ України.

Діабет – хвороба розвинутих суспільств, де люди мало рухаються, харчуються фаст-фудом і переживають стреси. Чим раніше діагностується хвороба, тим легше їй протистояти.

З нагоди Всесвітнього дня діабету в медичних закладах України цього тижня триває безкоштовне обстеження на рівень глюкози в крові.

За матеріалами МОЗ, Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні