Запивати ліки грейпфрутовим соком небезпечно - вчені

— 27 листопада 2012, 09:22

Підозри про вплив соку грейпфрута на механізм поглинання різних препаратів виникали вже давно, проте останнім часом з'явилися нові дані про те, що такий вплив може призводити до передозування при прийнятті ліків, пише Бі-бі-сі.

Група дослідників з Інституту охорони здоров'я Лоусона в Канаді опублікувала статтю в науковому журналі Canadian Medical Association Journal, в якій вони пишуть, що список ліків, які можуть становити небезпеку при прийомі з грейпфрутовим соком, збільшився з 17 в 2008-ому році до 43 в 2012-ому.

Цей список включає деякі ліки, що застосовуються при гіпертонії, раку і придушенні імунної реакції після пересадки органів, а також статини.

Група хімічних компонентів грейпфрута, відома під назвою фуранокумарінів, нейтралізує фермент в травній системі людини, який розщеплює ці медикаменти. В результаті розщеплення ліків в кишечнику не відбувається. Це означає, що такі органи, як печінка і нирки, зазнають набагато більше токсичного навантаження, ніж передбачалося раніше.

При прийомі одного з медикментів від гіпертонії, фелодипіну, зі склянкою соку грейпфрута у сечі випробовуваних спостерігалося в три рази більше препарату, ніж при прийомі зі склянкою води.

Побічні симптоми можуть бути різними, в тому числі шлункова кровотеча, нерегулярне серцебиття, ниркова недостатність і раптова смерть.

У публікації йдеться, що серед лікарів і фармацевтів спостерігається недостатня інформованість про таку взаємодію лікарських препаратів з продуктами харчування.

Інші цитрусові, наприклад, севільські апельсини, а також лайм можуть мати подібний вплив.

Ніл Пател з Королівського фармацевтичного товариства заявив: "Грейпфрути - не єдиний продукт, який може викликати проблеми. Наприклад, молоко може заважати засвоєнню деяких антибіотиків".

Реклама:

Головне сьогодні