Лікарі зможуть виявляти хворобу Альцгеймера задовго до появи симптомів

— 6 листопада 2012, 11:30

Що раніше буде розпочато лікування, то ефективнішим воно стане, кажуть науковці.

Про це пише The Telegraph.

У дослідженні взяла участь група людей віком від 18 до 26 років, половина з яких мали певний генетичний розлад, внаслідок якого в них із часом мала розвинутися рідкісна форма ранньої хвороби Альцгеймера.

Іще до того, як у піддослідних з’явилися якісь проблеми з пам’яттю або ж характерні для цієї недуги бляшки в мозку, науковці виявили деякі структурні відмінності в їхньому мозку та більшу кількість протеїну в спинномозковій рідині порівняно з людьми, які не мали цього генетичного розладу. Саме цей протеїн із часом і утворить ті зловісні бляшки, пояснюють дослідники.

Це відкриття дозволить розробити методи визначення, чи захворіє людина в майбутньому на хворобу Альцгеймера, сподіваються вчені.

Результати дослідження, проведеного в Banner Alzheimer's Institute, що в штаті Аризона, США, надрукував журнал Lancet Neurology.

20 добровольців, які взяли в ньому участь, є носіями пошкодженого гену PSEN1. Хвороба Альцгеймера розвинеться в них приблизно до 45 років.

"Ці результати вказують на те, що зміни в мозку розпочинаються за багато років до клінічного проявлення хвороби Альцгеймера, і навіть до початку відкладення амілоїдних бляшок", - говорить професор Ерік Рейман.

Між тим процес утворення бляшок у людей із пошкодженим геном PSEN1 починається вже в 20 років, з’ясували науковці. Тож чим раніше лікарі розпочинатимуть попереджувальну терапію, то більше шансів помогти таким пацієнтам.

Реклама:

Головне сьогодні