Якби ковбаси говорили…
Ми звикли до вислову, що "всі хвороби – від нервів", але, виявляється, що це не зовсім так: 31 захворювання із 84 у Міжнародному коді захворювань (International classification of diseases – ICD), пов’язане із неправильним харчуванням.
Серйозну загрозу для нашого здоров’я і життя становлять глибоко перероблені продукти, що містять цілі "лабораторії" хімічних речовин для покращення смаку, запаху, кольору, консистенції, захисту від псування, а також – транс-жири, підсолоджувачі і т.п. "покращувачі".
Навіть, маючи здоровий спосіб життя, ми зменшуємо свої резерви здоров’я та вкорочуємо собі віку, споживаючи такі продукти.
"Коли я бачу столи, накриті стількома стравами, мені здається, що за кожною із них ховається, як у засідці, подагра, водянка, лихоманка і безліч інших хвороб", - Джозеф Аддісон.
Смачні вбивці
Організм людини, який є частиною Природи, останні 50 років зазнає щоденної хіміко-токсичної наруги: перероблені продукти стали настільки звичною частиною нашого раціону, що ми, не вагаючись, витрачаємо свої важко зароблені гроші на отрути сповільненої дії, зручно запаковані у приємні для ока обгортки.
Ці отрути – на полицях супермаркетів та наших холодильників, на робочих столах біля комп’ютерів, на дружніх вечірках. Штучні продукти милують наші очі, тішать смакові рецептори, присипляють пильність, і, однозначно, руйнують тіло.
Знати ворога в обличчя
Щоб "впізнавати" ворога, затаєного під гарними обгортками, про нього потрібно знати. Він ховається у деяких дуже звичних та смачних продуктах, і про нього, як правило, не згадують в надписах на етикетках.
Ковбаси, сосиски, тверді та плавлені сири, сирні продукти, чіпси, сухарики, солоні горішки.
Смак та запах червоно-білої салямі, аж ніяк не спричинені вмістом м’яса |
Смак та запах вареної ковбаси, що має вигляд парної телятини, чи слиногінної червоно-білої салямі, аж ніяк не спричинені вмістом м’яса, а - вмістом нітритів, солі, жиру, великої кількості смакових добавок, та, в міру зниження ціни - наростаючою кількістю мелених "рогів і копит" у прямому сенсі цього слова.
Нітрити при потраплянні в організм перетворюються в нітрозаміни, які є потенційними канцерогенами другого класу (високий ризик виникнення мутацій).
Ковбасно-сирні вироби "багаті" ще і насиченими жирами, які стають причиною розвитку атеросклерозу – налипання жирових відкладень на внутрішніх стінках судин, що обмежують доступ крові до серця, мозку, нирок і стають причиною інфарктів, інсультів, хвороби Альцгеймера.
І не варто думати, що це – проблема лише старих. Ні, сьогодні атеросклероз виявляють і у 3-річних дітей.
Транс-жири в соусах, смажених виробах, чіпсах, "легких" маслах та маргаринах, заморожених напівфабрикатах, плавлених сирках, спредах, "сирному продукті" і тд. – змінюють структуру клітинних мембран, внаслідок чого клітини стають схильними до порушень обміну речовин та легко проникними для вірусів, переродження у злоякісні, та загибелі, що тягне за собою захворювання печінки,ожиріння, цукровий діабет, безпліддя у жінок, хворобу Альцгеймера, рак і тп.
Надмір цукру (тістечка, солодощі, вироби з білого борошна) виснажує підшлункову залозу, порушує обмін речовин, створює умови для розвитку цукрового діабету 2 типу та розвитку онкологічних захворювань. Відомо, що рак дуже "любить" цукор.
Надмір солі (ковбасні вироби та твердий сир, консерви, чіпси, сухарики, солоні горішки) викликає хронічний спазм великих та малих судин, високий тиск, головні болі, затримку рідини в організмі, набряки, порушення обміну речовин.
Навряд чи нам у голову прийде шукати зв’язок між головним болем та бутербродом із салямі та твердим сиром з’їденим напередодні.
Основний "удар" з переробки та нейтралізації ксенобіотиків (від грецького слова "ксенос" - чужий) приймає на себе наша печінка, яка виробляє специфічні ферменти-антиоксиданти.
Приймаючи до уваги, що кожен з нас має свій запас здоров’я, який залежить від стану печінки, способу життя, харчування, екологічного оточення та генетичних факторів, наша система антиоксидантного захисту може бути сильною, або слабкою.
Способи захисту
Перш за все, перестати вживати всі ті харчові "шлаки" - таким чином ми розвантажимо печінку та інші органи від важкої роботи з детоксикації та виведення хімічних речовин з організму.
За будь-яких умов намагатися їсти природні продукти. Звичайно, для цього доведеться більше готувати, але час, затрачений на готування, віддячиться здоров’ям у майбутньому і на економію ходіння по лікарях.
По-друге, збагатити свій раціон продуктами з вираженою антиоксидантною дією.
Напої: зелений чай, чай з імбиром, журавлиновий морс, настій шипшини, напій з цикорію, какао та натуральна кава (не більше 1-2 чашечок).
Продукти: насіння льону, кунжуту та гарбуза, свіжозлущені несмажені та несолоні горіхи, капуста всіх сортів, особливо – броколі та червона, коренеплоди, печена картопля та гарбуз, цитрусові, зелені листові овочі, яйця (по можливості домашні), шматочок свіжого сала, жирна морська риба (скумбрія, оселедець), кисломолочні напої (ацидофільне молоко, наріне, симбівіт і тд.), квашені овочі та фрукти, цибуля, часник, імбир та куркума.
Приклади здорового поєднання продуктів.
Каша з горіхами, ягодами, насінням льону та кунжуту.
Смузі із кефіру, ягід, цитрусових та імбиру.
Індичка відварена під калиново-горіховим соусом.
Зелений чай із шматочками яблука, мандарина та імбиру з медом.
Риба запечена з овочами та травами.
На жаль, перероблені продукти не вміють розмовляти, а в надписах на етикетках не перелічені хвороби, які ці продукти можуть спричинити.
Інакше б ми почули та прочитали, що перед нами - інфарктний спред, ракова ковбаса, альцгеймерний майонез, діабетичний тонік, інсультний торт, паркінсонічні сухарики, виразковий снек та багато-багато інших продуктових жахіть. І навряд, чи найближчим часом нам доведеться читати надписи на етикетках: "МОЗ попереджає: "ця їжа небезпечна для вашого здоров'я!"
Тому життєво важливо весь час пам’ятати, що здоров’я одне і запчастин до нашого тіла немає. І щодня, а не час від часу, робити свідомий вибір.
"Протидій хворобі спочатку; пізно думати про ліки, коли хвороба вкоренилася від тривалого зволікання". Овідій.
Фото з Flickr (by Sarah .K, Sena), sadoved.com
Автор - Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, 100rokiv.com