Британські вчені знайшли новий метод лікування раку простати

— 24 грудня 2012, 10:23

Дослідники розробили спосіб доставки вірусів до злоякісних пухлин, при якому вірус не знищується імунною системою. Досягши ж ракових клітин, вірус їх руйнує, пише Бі-бі-сі.

Фахівці з натхненням сприйняли ці висновки, опубліковані в профільному журналі Cancer Research, однак експерименти на людях поки що не проводилися.

Нагадаємо, головна проблема в полягає в тому, як доставити вірус всередину пухлини.

Новий метод "троянського коня", за словами професора Клер Льюїс з університету Шеффілда, має на увазі використання в якості такого транспорту лейкоцитів - білих кров'яних тілець.

При дії на пухлину методами хіміотерапії або радіотерапії тканини пошкоджуються. Після цього біля місця пошкодження скупчуються лейкоцити, які відновлюють тканину.

"Ми як би пливемо на цій хвилі, змушуючи якомога більше лейкоцитів доставляти згубні для ракових клітин віруси в центр пухлини", - пояснила професор Льюїс.

Група вчених під її керівництвом бере аналіз крові і витягує макрофаги - клітини, які зазвичай знищують чужорідні для організму частинки. Їх змішують з вірусом, який, як вірус імунодефіциту, уникає знищення та замість цього стає "пасажиром" в лейкоцитах.
У ході досвіду мишам вводили білі кров'яні тільця через два дні після закінчення курсу хіміотерапії.

На цій стадії кожен лейкоцит містив лише кілька вірусів. Однак коли макрофаги досягають пухлини, вірус починає розмножуватися. Приблизно через 12 годин лейкоцит лопається, вивільняючи до 10 тисяч вірусів кожен. А вони, в свою чергу, заражають і вбивають ракові клітини.

По закінченні 40-денного експерименту всі миші, піддані такому впливу, були живі, і у них не виявлялося ознак злоякісної пухлини.
При цьому у мишей, яких лікували іншими способами, рак продовжував поширюватися, і вони померли.

Професор Люїс стверджує, що застосований її групою метод "повністю знищує пухлину і не дає їй знову вирости".Але вона також визнає, що раніше, багато випробуваних на мишах методів, не спрацювали на людях. Вона сподівається почати тести на ракових пацієнтах в наступному році.

Доктор Кейт Холмс, голова дослідницького відділу організації Prostate Cancer UK, говорить: "Експеримент показав, що цей інноваційний метод доставки онколітичних вірусів до ракових клітин успішно уповільнює розвиток пухлин в простаті на пізніх стадіях після застосування хіміотерапії і радіотерапії".

Реклама:

Головне сьогодні